Parintele Calistrat: Cel mai mare pacat pe care nu-L suporta Dumnezeu

Parintele Calistrat Chifan s-a impus ca o prezenta marcanta in randul preotilor din Romania, castigandu-si respectul si afectiunea multor credinciosi. Cu sfaturile sale intelepte, el a oferit indrumare si sprijin in viata spirituala a multor persoane. In prezent, parintele ne indeamna sa reflectam asupra celui mai grav pacat pe care il comite omul in fata lui Dumnezeu.

„Sunt lucruri, cum spune Apostolul Pavel, care ne sunt ingaduite, dar nu folosesc! De exemplu, faptul ca un om mananca mai mult, nu-i nici o pacat, e mai lacom. Faptul ca un om mai bea nu e un pacat, dar aici nu ma refer la betie, ci la modul de consuma. Faptul ca un om este mai distrat, mai hatru, nu este un pacat. Singurul pacat fundamental cu care ne gresim inaintea lui Dumnezeu este atunci cand noi suntem cu mintea incremenita. Adica, ne cramponam in cateva mici care nu ne folosesc.

Cel mai mare pacat, pe care nu-l suporta Dumnezeu, este sa judeci tu problemele cuiva, din sufletul lui, cu mintea ta! Fara ca sa-i cunosti sufletul! Nici duhovnicul, cat este de duhovnic, nu stie niciodata tot ce este in sufletul unui crestin”, a spus parintele Calistrat, intr-o predica.