Prăjitura „Poezia cu mac, mere și cremă de cafea” – o armonie perfectă între aromă și finețe

O prăjitură spectaculoasă, în straturi fine: blat pufos de vanilie și albuș, blat cu mac intens aromat, gem de prune, mere coapte și o cremă catifelată de cafea. O adevărată poezie dulce, perfectă pentru zilele când vrei un desert deosebit, cu gust de casă.

Ingrediente (pentru o tavă de 25×37 cm):
Blat galben:
4 gălbenușuri
100 g margarină (sau unt moale)
100 g zahăr pudră
125 g făină
45 g smântână fermentată (3 linguri, 18%)
1 linguriță praf de copt
100–150 g gem de prune
2–3 mere curățate și tăiate în sferturi
Blat alb:
4 albușuri
100 g zahăr
100 g făină
60 g margarină topită
1 linguriță praf de copt
Blat cu mac:
3 ouă
70 g zahăr pudră
250 g mac (opărit și măcinat de două ori)
10 g cafea măcinată (1 lingură)
10 g amidon (1 lingură de făină de cartofi)
1 linguriță praf de copt
Câteva picături de esență de migdale
Cremă de cafea:
400 g lapte
250 g brânză de vaci (semi-grasă, bine scursă)
150 g unt sau margarină
40 g budincă de vanilie (un plic)
60 g zahăr pudră (5 linguri)
10 g cafea măcinată (2 linguri)

Metoda de preparare:

  1. Blatul galben:
    Mixează margarina cu zahărul pudră până devine o cremă spumoasă.
    Adaugă gălbenușurile, unul câte unul, mixând în continuare.
    Încorporează smântâna, apoi adaugă treptat făina amestecată cu praful de copt.
    Toarnă compoziția într-o tavă tapetată cu hârtie de copt.
    Pe suprafață, pune din loc în loc lingurițe de gem de prune și așază sferturile de mere.
    Peste acestea vei turna blatul alb (vezi pasul următor).
  2. Blatul alb:
    Cerne făina și amestec-o cu praful de copt.
    Topește margarina și las-o să se răcească.
    Bate albușurile până devin spumă tare, apoi adaugă zahărul treptat, continuând mixarea până se dizolvă complet.
    Redu viteza mixerului și adaugă în fir subțire margarina topită.
    La final, încorporează făina, amestecând ușor cu o spatulă.
    Toarnă aluatul alb peste cel galben cu gem și mere.
    Coace totul în cuptorul preîncălzit la 180°C timp de 40 de minute, până trece testul cu scobitoarea. Lasă la răcit.
  3. Blatul cu mac:
    Opărește macul în apă clocotită, apoi scurge-l bine și macină-l de două ori prin mașina de tocat.
    Amestecă macul cu cafeaua măcinată, amidonul și praful de copt.
    Bate ouăle cu zahărul pudră până devin o spumă deschisă la culoare.
    Adaugă câteva picături de esență de migdale și încorporează amestecul uscat.
    Toarnă compoziția într-o tavă tapetată cu hârtie de copt.
    Coace la 180°C timp de 30 de minute, până când trece testul cu scobitoarea. Lasă-l să se răcească.
  4. Crema de cafea:
    Prepară cafeaua într-o cantitate mică de apă clocotită, apoi strecoară lichidul și lasă-l să se răcească.
    Gătește budinca de vanilie cu laptele, conform instrucțiunilor, apoi las-o să se răcească complet.
    Zdrobește brânza sau paseaz-o până devine fină.
    Bate untul cu zahărul pudră până devine spumos, apoi adaugă treptat budinca rece, cafeaua strecurată și brânza.
    Mixează până când obții o cremă netedă și omogenă. Gustă și, dacă dorești, mai adaugă puțin zahăr pudră.
  5. Asamblare:
    Pe blatul galben cu mere și gem, întinde jumătate din crema de cafea.
    Așază peste el blatul cu mac.
    Întinde deasupra restul de cremă și nivelează frumos.
    Presară un strat subțire de cacao pe deasupra pentru un efect elegant.
    Lasă prăjitura la frigider cel puțin 3–4 ore, de preferat peste noapte, pentru a se întări crema și a se îmbina aromele.

O prăjitură cu trei straturi perfecte – moale, aromată și fină, în care gustul intens de mac se întâlnește cu dulceața merelor coapte și rafinamentul cremei de cafea.