Prajitura cu nuca si cafea in foi de napolitana

Prajitura cu nuca si cafea in foi de napolitana

Pentru blatul de nuca:
6 albusuri
un praf de sare
200 g zahar fin
50 g nuci macinate
50 g nuci tocate
65 g faina alba
15 g amidon
1 lingurita praf de copt
30 g unt topit
Pentru crema de budinca cu cafea:
500 ml lapte
100 g zahar
6 galbenusuri
1 pachet budinca de vanilie
20 g faina alba
15 g amidon
1-2 linguri de cafea
250 g unt moale
Altele:
2 foi de napolitana

Mod de preparare
Prepararea blatului de nuca:

Bate albusurile spuma tare cu un praf de sare. Adauga treptat zaharul, cate o lingura, continuand sa mixezi pana cand devin lucioase.
Amesteca faina cu praful de copt, amidonul si nucile (macinate si tocate). Incorporeaza acest amestec uscat in spuma de albusuri, impreuna cu untul topit, amestecand usor cu o spatula sau la viteza mica.
Toarna compozitia intr-o tava de 21×32 cm, tapetata cu hartie de copt. Coace in cuptorul preincalzit la 180°C, timp de 25-30 minute. Lasa blatul sa se raceasca complet.
Prepararea cremei de budinca cu cafea:
Intr-un bol, amesteca galbenusurile, 150 ml lapte, praful de budinca, faina si amidonul, folosind un tel, pana obtii o compozitie omogena. Adauga cafeaua si omogenizeaza.
Pune restul de lapte (350 ml) intr-o cratita impreuna cu zaharul si adu-l la punctul de fierbere. Incorporand treptat compozitia de galbenusuri, fierbe crema la foc mic, amestecand continuu, pana se ingroasa.
Acopera budinca cu folie alimentara, astfel incat sa atinga suprafata, si las-o sa se raceasca complet.
Mixeaza untul moale pana devine cremos, apoi incorporeaza treptat budinca racita, mixand pana la omogenizare.
Asamblarea prajiturii:
Asaza o foaie de napolitana pe un platou si unge-o cu jumatate din crema.
Pune blatul de nuca deasupra si intinde restul de crema pe suprafata acestuia.
Acopera cu a doua foaie de napolitana. Pentru a fixa straturile, pune o hartie de copt deasupra si asaza o greutate, cum ar fi o planseta sau o carte groasa.
Lasa prajitura la frigider cateva ore sau peste noapte, pentru ca aromele sa se intrepatrunda.
Servire
Dupa ce s-a racit, taie prajitura in patrate si serveste-o cu mare pofta. Textura crocanta a foilor de napolitana combinata cu blatul pufos de nuca si crema aromata de cafea va fi o incantare pentru toti cei care o gusta!