Placinta Linzer cu Mere

Ingrediente pentru aluat:
400 g faina
150 g zahar
250 g margarina
200 g smantana
1 plic praf de copt (10 g)
Ingrediente pentru umplutura:
1,5 kg mere
150 g zahar
1 lingurita scortisoara macinata
1 plic budinca (37 g)
Pentru finisare:
1 ou
Zahar pudra pentru decor

Mod de preparare:
Prepararea aluatului:

Amesteca toate ingredientele pentru aluat pana obtii o compozitie omogena. Infasoara aluatul in folie alimentara si lasa-l la frigider pentru 30 de minute.
Prepararea umpluturii de mere:
Curata merele, da-le pe razatoarea mare si gateste-le la foc mediu impreuna cu zaharul si scortisoara. Dupa ce se inmoaie si lichidul s-a evaporat, lasa-le sa se raceasca. Adauga praful de budinca si amesteca bine.
Asamblarea placintei:
Imparte aluatul in doua parti egale. Intinde o parte si asaz-o intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Adauga uniform umplutura de mere. Intinde cealalta parte de aluat si acopera merele. Inteapa stratul de deasupra cu o furculita pentru a lasa aburul sa iasa in timpul coacerii.
Coacerea:
Bate oul si unge suprafata placintei. Coace in cuptorul preincalzit la 160°C pentru 30 de minute, pana capata o culoare aurie.
Servirea:
Dupa ce s-a racit, pudreaza placinta cu zahar si taie-o in patrate.

Un desert simplu si savuros, perfect pentru orice ocazie!