Marele duhovnic Paisie Olaru:” Facute la 12 noaptea, 12 metanii catre Maica Domnului rezolva chiar si dorintele imposibile”

Marele duhovnic Paisie Olaru spunea ca „orice rugaciune este dar de la Dumnezeu”. Pentru ca Dumnezeu sa ne indeplineasca dorintele, este recomandat sa citim dimineata Acatistul Maicii Domnului, iar seara Paraclisul Fecioarei, Crezul zilnic, si Psalmul 50 de cat mai multe ori posibil.

Cand ne confruntam cu probleme aparent imposibile, este bine sa facem 12 metanii la miezul noptii, adresandu-ne Maicii Domnului. Rugaciunea „Tatal nostru” trebuie spusa cat mai des pe parcursul zilei, alaturi de rugaciunea inimii „Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ma pe mine, pacatosul”.

Pentru rugaciunile de noapte, la ora 12 ar fi bine sa facem cel putin 12 metanii, spunand la fiecare metanie: „Maica Domnului, nu ma lasa…”. De asemenea, cand citim un acatist sau un paraclis, ar fi ideal sa facem 24 de metanii.

Parintele Paisie a oferit si un sfat important credinciosilor:
„Daca te trezesti dimineata si te agiti prin casa cu diverse treburi, nu iti va merge bine toata ziua. Este important sa faci putin canon in fiecare zi, asa cum dreptul Iov aducea jertfa zilnic pentru fiii sai – poate au gresit ceva cu gandul”.

Rugaciune la icoana Maicii Domnului
„Grabnic Ascultatoare”. Spune-o cu multa credinta in fiecare seara. Are mare putere!

“Stapana Preabinecuvantata, pururea Fecioara, Nascatoare de Dumnezeu, ceea ce ai nascut mai presus de cuvant pe Dumnezeu-Cuvantul spre mantuirea noastra si darul Lui mai presus decat toti din belsug l-ai primit, ceea ce esti o mare de daruri dumnezeiesti si rau de minuni pururea curgator, revarsand bunatatea ta tuturor celor ce cu credinta alearga la tine!

Cazand la icoana ta cea de minuni facatoare, ne rugam tie, intru tot induratei Maici a Stapanului Celui iubitor de oameni: revarsa asupra noastra, Stapana, prea bogate milele tale si cererile noastre cele aduse tie, celei Grabnic Ascultatoare, grabeste a le implini, intocmindu-le fiecaruia spre folos, spre mangaiere si mantuire.

Cerceteaza-ne, preabuna, pre noi robii tai, cu darul tau, si da celor neputinciosi tamaduire si sanatate desavarsita, liniste celor inviforati, celor robiti slobozire, si mangaie pe toti cei ce patimesc in felurite chipuri.

Izbaveste, Atotmilostiva Stapana, toate orasele, satele si tara aceasta, de cutremur, de vatamare, de potop, de foc, de sabie si de alte pedepse vremelnice si vesnice, si de toti vrajmasii vazuti si nevazuti, intorcand mania lui Dumnezeu prin mijlocirea ta cea de Maica.

Si slobozeste pre robii tai (numele) si ma slobozeste pre mine robul tau (numele) de toata boala sufleteasca, de navalirea patimilor si de caderea in pacat, ca fara impiedicare intru dreapta credinta traind veacul acesta, sa ne invrednicim si in cel viitor de bunatatile cele vesnice, cu harul si cu iubirea de oameni a Fiului si Dumnezeului Tau, Caruia se cuvine toata slava, cinstea si inchinaciunea, dimpreuna cu Cel fara de inceput al Sau Parinte si cu Prea Sfantul Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.”