In noaptea de Mos Nicolae se indeplinesc dorinte. Ce trebuie sa faci

Crestinii ortodocsi il sarbatoresc miercuri, 6 decembrie 2023, pe Sfantul Ierarh Nicolae! Sfantul Nicolae este considerat ocrotitorul copiilor, in mod special al celor saraci. Traditia spune ca in noaptea de 5 spre 6 decembrie, Mos Nicolae vine la toti copiii, iar cei cuminti sunt rasplatiti cu dulciuri si cadouri, in timp ce copiii neascultatori primesc o nuielusa.

Se spune ca in noaptea de Mos Nicoale cerurile se deschid, iar pret de o secunda Sfantul Nicolae poate fi vazut stand in partea dreapta a Domnului. Este noaptea in care si cele mai ascunse dorinte se indeplinesc.

Traditie
In Ajun sau in ziua de Sfantul Nicolae se aduc in casa crengi de pomi si se pun in apa, langa icoane, pentru a inflori pana de Anul Nou. Daca aceste crengute vor inflori pana la sfarsitul anului, se spune ca anul care vine va fi unul bogat si roditor.

Rugaciune adresata Sfantului Nicolae:
„O, preabunule parinte Nicolae, pastorul si invatatorul celor ce alearga cu credinta catre a ta folosire si cu fierbinte rugaciune te cheama pe tine, sarguieste degraba a le ajuta. Izbaveste turma lui Hristos de lupii ce o rapesc pe ea si toate partile crestinesti le ocroteste si le pazeste, prin sfintele tale rugaciuni, de galcevile lumesti, de cutremur, de venirea altor neamuri, de robie si de razboiul cel dintre noi, de foamete, de potop, de sabie, de boala si de moarte grabnica.

Si precum ai miluit pe cei trei barbati care sedeau in temnita si i-ai izbavit pe ei de mania imparatului si de taierea sabiei, asa ne miluieste si pe noi cei ce cu mintea, cu cuvantul si cu lucrul suntem intru intunericul pacatelor si ne izbaveste de mania lui Dumnezeu si de chinul cel vesnic ca prin mijlocirea ta, cu ajutorul, cu mila si cu harul lui Hristos, Dumnezeu sa ne dea viata linistita si fara de pacat, ca sa vietuim in veacul acesta, si de partea starii de-a stanga sa ne izbaveasca si in partea de-a dreapta, impreuna cu toti sfintii, sa ne invrednicim. Amin!”