In noaptea de 5 spre 6 ianuarie se deschid cerurile si Dumnezeu iti indeplineste dorintele bune

In calendarul ortodox 2024, ziua de 5 ianuarie este ajunul Bobotezei 2024, o zi incarcata de traditii. Datina spune ca cine respecta traditiile din ajunul Bobotezei va avea noroc tot anul.
Ziua inainte de Boboteaza (Botezul Domnului), cunoscuta ca ajunul Bobotezei, se serbeaza prin post negru. Este ziua in care se deschid cerurile si, totodata, ziua in care in casele oamenilor vine preotul cu apa sfintita si busuioc.

In ajunul Bobotezei se tine post negru, nu se mananca si nu se bea nimic.

Potrivit traditiei, ajunul Bobotezei este ziua in care preotii merg din casa in casa pentru a binecuvanta si a stropi cu agheasma. Traditia mai spune ca fetele nemaritate trebuie sa ia o ramurica din manunchiul de busuioc cu care preotul stropeste si sa o puna sub perna, pentru a-si visa ursitul. O traditie veche spune ca fetele tinere si femeile necasatorite puneau busuioc la streasina casei, iar daca a doua zi il gaseau plin de chiciura, insemna ca se vor marita cu un baiat bogat.

Una din cele mai cunoscute superstitii este cea legata de visatul ursitului de Boboteaza. Fetele tinere si nemaritate isi pot visa ursitul daca pun sub perna o ramura de busuioc, in noaptea dinainte de Boboteaza, adica in noaptea de 5 spre 6 ianuarie. In unele zone ale tarii, in ajunul Bobotezei, se spune ca pentru a-si visa alesul, fetele trebuie sa manance o turta framantata doar cu 9 degete din 8 linguri de faina si o lingura de sare si sa-si lege pe inelar un fir rosu de matase.

Ce nu este indicat sa faci in Ajun de Boboteaza pentru a avea un an imbelsugat
O multime de datini sunt specifice Ajunului de Boboteaza, iar unele dintre ele sunt considerate superstitii. Din batrani se spune ca daca vei face anumite fapte rele, in mod cert noul an nu va fi unul prosper, cu pamant roditor si fericire in casa.

In Ajun de Boboteaza stai cat mai departe de certuri, in primul rand. Daca vei avea altercatii pe data de 5 ianuarie, asa vei fi pe tot parcursul lui 2024, in conflicte cu cei din jur si nu numai. In acelasi timp, risti sa ramai singur, din cauza ca multi vor fugi de o persoana certareata.

De asemenea, nu este bine sa nu primesti preotul in casa inainte de Boboteaza.

Un obicei stravechi prevede sa nu speli si chiar sa eviti imbaierea pana pe 6 ianuarie 2024. Explicatia ar fi aceea ca apele sunt purificate si binecuvantate in aceasta perioada. Totodata, nu este bine nici sa dai imprumut nimic, fiindca vei avea probleme financiare.