Ingrediente pentru chiftelute:
500 g carne tocata (de porc, vita, pui sau mixta)
1 ou
2 felii de paine (inmuiate in lapte si stoarse bine)
2 catei de usturoi (dati pe razatoare sau zdrobiti)
1 ceapa mica (tocata fin)
Sare si piper, dupa gust
1 lingurita boia dulce (optional)
1 legatura patrunjel proaspat (tocat fin)
Ulei pentru prajit
Ingrediente pentru sos:
3 linguri ulei
1 ceapa (tocata marunt)
1 morcov (razuit)
1 ardei gras (taiat cubulete)
500 g rosii pasate (sau 1 conserva de rosii)
1 lingura pasta de tomate
1 lingurita zahar (pentru echilibrarea aciditatii)
500 ml supa de legume sau apa calda
2 foi de dafin
3-4 boabe de piper negru
Sare si piper, dupa gust
Patrunjel proaspat pentru decor
Pregatirea chiftelutelor:
Intr-un bol mare, amesteca carnea tocata cu oul, painea inmuiata si stoarsa, usturoiul, ceapa tocata, patrunjelul si condimentele.
Framanta bine compozitia pana devine omogena, apoi modeleaza bile mici (chiftelute).
Prajeste chiftelutele in ulei incins, pe toate partile, pana devin aurii. Scoate-le pe un prosop de hartie pentru a absorbi excesul de ulei.
Prepararea sosului:
In aceeasi tigaie (sau intr-o cratita curata), incalzeste uleiul si caleste ceapa pana devine translucida.
Adauga morcovul razuit si ardeiul gras, gateste-le timp de 2-3 minute pana se inmoaie.
Incorporeaza pasta de tomate si amesteca bine, apoi adauga rosiile pasate si zaharul.
Toarna supa de legume sau apa calda, adauga foile de dafin si boabele de piper, apoi potriveste de sare si piper.
Gatirea chiftelutelor in sos:
Asaza chiftelutele prajite in sos, avand grija sa fie acoperite partial de lichid.
Acopera cratita cu un capac si lasa-le sa fiarba la foc mic timp de 20-25 de minute, pana cand sosul se ingroasa usor, iar chiftelutele se patrund bine.
Servirea:
Presara patrunjel proaspat tocat deasupra si serveste chiftelutele calde, alaturi de garnituri precum piure de cartofi, orez, paste sau mamaliga.
Acest preparat savuros este perfect pentru o masa de pranz consistenta si se potriveste oricarui sezon! Pofta buna!