Calendar ortodox 19 aprilie 2024. Este praznuit vindecatorul sufletelor impovarate, facatorul de minuni

In data de 19 aprilie, Biserica Ortodoxa cinsteste memoria Sfantului Cuvios Ioan Paleolavritul. Acesta a fost monah in Lavra Veche a Sfantului Hariton cel Mare din Palestina, numita si “Pesterile cele Vechi”. Datorita vietii sale dedicate iubirii pentru Hristos, acesta a fost inzestrat cu darul de a savarsi minuni. Cuviosul Ioan a consacrat intreaga sa existenta nevointelor monahale, petrecand mult timp in rugaciune si contemplare, gandindu-se mereu la clipa mortii. In acest cadru monahal, Sfantul Ioan a fost inzestrat cu harul preotiei. Potrivit izvoarelor crestine, Cuviosul Ioan a trecut in vesnicie in secolul al VIII-lea. Datorita vietii sale petrecute in acea veche pestera, slujind in Biserica lui Hristos, el a fost cunoscut sub numele de “Paleolavritul” sau “al pesterii celei vechi”.

Rugaciune catre Sfantul Cuvios Ioan Paleolavritul

“Din tinerete intarindu-te cu nadejdea cea catre Dumnezeu, ai alergat catre Bunul Dumnezeu, Preafericite Ioan, nevoindu-te cu infranarile cele mai alese ale calugariei.

Fiind plin de dar bogat si purtator de lumina, salasluindu-te in locuri cinstite, cinstit ai petrecut, ducand suirile catre faptele cele bune, fericite.
Fiind indreptat cu taria Duhului, ai alergat la gradina purtatorului de Dumnezeu Hariton, intru care petrecand, ai fost lucrator de cele sfinte.
Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh.

Instrainandu-ti cugetul tau de cele pamantesti, preacuvioase, pe acesta l-ai pironit intru bunatatile cele ceresti, parinte Ioan si ai dobandit de acolo Lumina Cea Prealuminoasa.

Si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin (a Nascatoarei).
Din tine Preacurata, de Dumnezeu Daruita S-a aratat noua Soarele dreptatii Hristos si cu Lumina a luminat pe cei ce sedeau din inceput intru taria intunericului.”