Biscuiti fragezi cu nuca

Ingrediente:
500 g faina
100 g untura + 150 g unt
1 ou intreg si 1 galbenus (albusul se foloseste pentru uns)
Smantana, doar daca este necesar, pentru a obtine o textura potrivita
Coaja rasa de la ½ lamaie si sucul de la ½ lamaie
Zahar dupa gust (60-80 g pentru un gust moderat sau 200 g pentru un gust mai dulce)
2 lingurite rase de amoniac alimentar (aproximativ ½ plic); alternativ, se poate folosi 1 plic de praf de copt
50 ml lapte caldut (necesar doar daca se foloseste amoniac)
Pentru decor:
Aproximativ 100 g nuci, alune sau migdale, macinate sau tocate marunt
1 albus de ou batut usor cu furculita (sau lapte, daca preferati)
Zahar, pentru presarare

Mod de preparare:
Pregatirea aluatului:
Dizolvati amoniacul in laptele caldut.
Amestecati faina cu zaharul, apoi incorporati untura si/sau untul, framantand pana cand obtineti o textura nisipoasa.
Adaugati amestecul de lapte cu amoniac, coaja rasa si sucul de lamaie, ouale si smantana (daca este necesar), pana cand obtineti un aluat elastic si usor de intins. Daca folositi oua, este posibil sa nu fie nevoie de smantana.
Framantare si racire:
Framantati rapid, astfel incat grasimea sa nu se topeasca, formati o bila de aluat si inveliti-o intr-o punga sau folie alimentara. Lasati aluatul la frigider cel putin 1 ora sau chiar peste noapte.
Pregatirea pentru coacere:
Amestecati nucile macinate cu zaharul.
Intindeti aluatul pe blatul de lucru presarat cu faina, in doua transe pentru o manipulare mai usoara. Grosimea recomandata este de 3-5 mm. Decupati aluatul in formele dorite.
Ungeti fiecare bucatica cu albus batut (sau lapte) si presarati amestecul de nuci si zahar deasupra. Asezati-le pe o tava tapetata cu hartie de copt, lasand spatiu minim intre ele.
Coacere:
Coaceti la 180°C pana cand fursecurile capata o culoare aurie deschisa (10-20 de minute, in functie de grosimea aluatului). Atentie sa nu le coaceti excesiv, deoarece devin uscate.
Depozitare:
Dupa racire, fursecurile pot fi pastrate in cutii metalice bine inchise, unde rezista cateva saptamani.
Sugestie de servire:
Pentru o varianta deosebita, puteti folosi preckedli pentru a crea fursecuri umplute cu gem: suprapuneti o baza intreaga cu o bucata decupata in mijloc, adaugand gem intre ele. Pentru acest tip, intindeti aluatul mai subtire.