Ingrediente:
Blatul de cafea:
6 oua
150 g zahar
75 g cafea solubila (tip „cafea de cereale”, macinata)
135 g faina
1 lingura otet (15 ml)
1-2 linguri ulei (15-30 ml)
5 g praf de copt
2 g sare
Blatul simplu:
3 oua
100 g zahar
90 g faina
1 g praf de copt
15 ml ulei
Crema:
500 ml lapte
150 g zahar
2 pliculete zahar vanilat (20 g)
15 g faina alba
15 g amidon de porumb
200 g unt
Glazura:
150 g ciocolata (de lapte sau amaruie, dupa preferinta)
50-60 g unt
50 g fulgi de migdale, prajiti
Mod de preparare:
Blatul de cafea:
Bate albusurile spuma tare impreuna cu sarea. Adauga treptat zaharul, apoi galbenusurile.
Adauga otetul si uleiul, mixand scurt.
Cerne faina si amestec-o cu cafeaua si praful de copt. Incorporeaza-le cu grija in amestecul de oua, folosind o spatula.
Toarna compozitia intr-o tava (23 x 33 cm), tapetata cu hartie de copt.
Coace la 180°C timp de aproximativ 25 de minute. Lasa blatul sa se raceasca complet, apoi taie-l in doua straturi.
Blatul simplu:
Bate albusurile spuma tare, adaugand treptat zaharul si apoi galbenusurile.
Adauga uleiul si mixeaza scurt.
Cerne faina impreuna cu praful de copt si incorporeaza-le delicat in compozitie.
Toarna compozitia in aceeasi tava (23 x 33 cm), tapetata cu hartie de copt.
Coace la 180°C timp de 15-20 de minute si lasa sa se raceasca.
Crema:
Amesteca 125 ml lapte cu faina alba si amidonul.
Fierbe restul de lapte cu zaharul si zaharul vanilat.
Adauga amestecul de lapte cu faina si fierbe pana se ingroasa.
In budinca fierbinte, adauga untul taiat cubulete si amesteca pana se topeste complet.
Imparte crema in doua: intinde jumatate peste primul blat de cafea, pune blatul simplu deasupra, intinde restul cremei si acopera cu al doilea blat de cafea.
Glazura:
Rupe ciocolata in bucati mici si topeste-o impreuna cu untul intr-o baie de aburi.
Intinde glazura uniform peste tort si presara fulgii de migdale prajiti deasupra.
Tortul trebuie lasat sa se raceasca bine inainte de a fi servit.
Pofta buna!