Ingrediente:
315 g făină + 45 g pentru partea albă
300 g zahăr
5 ouă
250 ml suc acidulat (preferabil incolor)
200 ml ulei
15 g praf de copt (3 lingurițe rase)
esență de rom sau arak, după gust
3 linguri (45 g) cacao
În plus:
2 mâini generoase de nuci tocate fin
Mod de preparare:
Bate ouăle împreună cu zahărul până obții o spumă pufoasă și deschisă la culoare.
Cerne făina (315 g) împreună cu praful de copt. Adaugă treptat făina în compoziția de ouă, alternând cu uleiul și sucul acidulat. Amestecă delicat pentru a păstra aerarea aluatului.
Împarte compoziția în două părți egale:
În prima parte, adaugă 3 linguri de cacao și amestecă bine.
În a doua parte, adaugă 45 g de făină și încorporează ușor.
Tapetează o tavă cu hârtie de copt și unge-o ușor cu unt sau ulei. Toarnă compoziția albă și niveleaz-o. Deasupra, adaugă compoziția cu cacao. Folosește o furculiță pentru a crea modele marmurate prin amestecarea ușoară a celor două compoziții.
Presară nucile tocate deasupra.
Coace prăjitura în cuptorul preîncălzit la 180-190°C timp de 50-60 de minute, sau până când trece testul cu scobitoarea.
Lasă prăjitura să se răcească complet înainte de a o tăia și savura.
Poftă bună!