Cum sa obtii cea mai buna FRISCA

Reteta si sfaturi practice pentru a obtine cea mai buna frisca:

Pentru a crea o frisca perfecta, sunt necesare cateva ingrediente simple: 1 litru de smantana lichida pentru frisca cu minim 30% grasime, 50 g de zahar pudra si un strop de extract de vanilie (miez de pasta de vanilie, extract natural sau zahar vanilat).

Primul pas esential este ca smantana pentru frisca sa fie bine racita inainte de a incepe procesul de batut. Recomandata este o perioada de racire de cel putin 3-4 ore in frigider pentru a obtine rezultate optime. Daca smantana este prea calda la inceputul bataii, exista riscul ca aceasta sa nu capete consistenta dorita. Smantana racita se toarna intr-un bol adanc cu pereti inalti, iar daca utilizati boluri din metal, acestea ar trebui racite anterior in congelator.

Cu ajutorul unui mixer, incepeti batutul smantanii la viteza mica timp de aproximativ 5 minute pentru a evita stropirea. Pentru a preveni orice stropire, se poate acoperi bolul cu un servet de bucatarie sau o punga. In timpul procesului de batut, veti observa ca frisca incepe sa se lege si sa isi mareasca volumul. In acest moment, puteti mari viteza mixerului pana cand frisca devine cremoasa, dar nu excesiv de tare.

Adaugarea zaharului pudra si a vaniliei este pasul urmator. Este recomandat sa evitati zaharul granulat, deoarece acesta poate elibera apa si afecta consistenta friscii. Zaharul pudra comercial este preferabil, continand o mica cantitate de amidon alimentar care ajuta la legarea smantanii. Adaugati aproximativ 2 lingurite (aproximativ 40-50 g) de zahar pudra pentru fiecare litru de frisca (sau 1 lingurita pentru fiecare 200 ml).

Dupa adaugarea zaharului, bateti frisca la viteza mica doar pentru cateva secunde, pana cand zaharul pudra se omogenizeaza. La acest punct, frisca va deveni mai ferma si mai densa. Daca este batuta corespunzator, poate fi refrigerata si folosita pentru a decora torturi si prajituri.

Bucurati-va de rezultatele delicioase ale muncii voastre in bucatarie!