Prajitura pufoasa cu iaurt si prune – desertul care aduce zambete

Ingrediente:
Pentru o tava mare (aprox. 25×35 cm):
400 g faina
3 oua
200 g zahar
150 ml ulei
400 g iaurt natural (sau iaurt grecesc, pentru o textura mai fina)
1 plic zahar vanilat (10 g)
1 plic praf de copt (10 g)
un praf de sare
coaja rasa de la o lamaie (optional, pentru aroma)
500–600 g prune (taiate in jumatati sau sferturi, fara samburi)
zahar pudra pentru decor

Mod de preparare:
Pregatirea fructelor:
Spala prunele, taie-le in jumatati sau sferturi si scoate samburii. Pune-le deoparte, eventual presara putin zahar peste ele daca sunt mai acrisoare.
Compozitia prajiturii:
Intr-un bol mare, bate ouale cu zaharul si zaharul vanilat pana cand obtii o crema spumoasa si deschisa la culoare.
Adauga treptat uleiul in fir subtire, amestecand continuu.
Incorporeaza apoi iaurtul si coaja rasa de lamaie.
Ingredientele uscate:
Amesteca faina cu praful de copt si sarea, apoi adauga-le treptat in compozitia lichida.
Omogenizeaza totul pana cand obtii un aluat dens, dar curgator (consistenta smantanii groase).
Asamblarea:
Toarna aluatul intr-o tava mare tapetata cu hartie de copt.
Asaza prunele pe suprafata, cu partea taiata in sus (se vor scufunda partial in timpul coacerii).
Coacerea:
Pune tava in cuptorul preincalzit la 180°C si coace timp de 40–45 de minute, pana cand prajitura este aurie si trece testul scobitorii.
Finalizarea:
Dupa ce se raceste complet, presara deasupra zahar pudra.

💡 Sfaturi:
Poti inlocui prunele cu piersici, caise, fructe de padure sau mere taiate felii.
Daca vrei un plus de aroma, adauga o lingurita de scortisoara in aluat.
Prajitura se pastreaza moale si pufoasa pana la 3 zile, acoperita usor.