Prajitura pufoasa cu crema de cacao – desertul care se topeste in gura

Daca iubesti deserturile cremoase si usor de preparat, aceasta prajitura cu blat pufos, crema fina de cacao si strat generos de frisca este exact ce cauti. Se prepara fara efort, iar rezultatul este spectaculos – perfecta pentru familie sau musafiri!

Ingrediente
Pentru blat:
6 oua
310 g zahar
240 g faina
1–1,5 lingurite praf de copt (aprox. 6–9 g)
1/3 lingurita extract de vanilie
Pentru insiropare:
2 linguri apa (30 ml)
0,5–1 lingurita rom sau suc de lamaie
Pentru crema de cacao:
400 ml smantana pentru frisca (30–33%)
60 g unt
5 linguri zahar (aprox. 75 g)
2–3 linguri cacao (aprox. 20 g)
1,5 linguri gelatina (aprox. 12 g)
100 ml apa clocotita
Pentru frisca:
400 ml smantana pentru frisca (30–33%)
45 g zahar pudra
2 linguri fulgi de cocos sau lapte praf (optional, pentru fermitate)
Pentru decor:
Ciocolata rasa, dupa gust

Mod de preparare
Prepararea blatului: Bate ouale spuma cu zaharul timp de 10 minute, pana devin o compozitie deschisa la culoare si aerata. Adauga extractul de vanilie, apoi incorporeaza treptat faina cernuta amestecata cu praful de copt.
Toarna compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt si coace la 175°C, timp de 25–35 de minute. Verifica blatul cu scobitoarea. Lasa sa se raceasca complet, apoi taie-l in doua foi egale.
Insiroparea: Asaza prima foaie in tava si stropeste-o cu apa amestecata cu rom sau suc de lamaie.
Crema de cacao: Dizolva gelatina in apa clocotita si las-o sa se racoreasca. Intre timp, topeste untul intr-un vas, adauga zaharul, cacaua si o lingura de apa, amestecand 2 minute. Incorporeaza gelatina, apoi lasa la racit. Bate frisca (400 ml smantana) si adauga treptat amestecul de cacao, pana obtii un crema fina. intinde-o peste primul blat.
Acopera cu al doilea blat, stropeste-l cu sirop, apoi intinde frisca batuta cu zaharul pudra si, pentru stabilitate, cu fulgi de cocos sau lapte praf.
Decor: Presara ciocolata rasa si lasa prajitura la frigider minimum 4 ore (ideal peste noapte).

👉 Rezultatul? Un desert fin, aerat si plin de arome, care arata spectaculos si se topeste in gura!