
Daca esti fan al prajiturilor traditionale, dar iti place si o nota moderna, aceasta versiune rafinata a clasicei Alba ca Zapada – in varianta cu ciocolata alba si migdale – va deveni rapid desertul tau favorit. Foile fragede si crema catifelata transforma fiecare bucata intr-o adevarata placere dulce.
Ingrediente pentru foi:
600 g faina
50 g unt sau untura
2 oua
200 g zahar
180 g iaurt (un pahar clasic)
1 plic praf de copt (10 g)
1 plic zahar vanilat (8 g)
Ingrediente pentru crema:
500 ml lapte
200 g ciocolata alba
60 g amidon alimentar (gustin)
200 g zahar
150 g unt
80 g migdale macinate
1 plic zahar vanilat (8 g)
Mod de preparare:
Pregatirea foilor:
Intr-un bol incapator, amesteca faina cu praful de copt, zaharul si zaharul vanilat. Adauga untul, ouale batute si iaurtul. Framanta pana obtii un aluat neted si elastic. Imparte-l in 5 parti egale.
Coacerea foilor:
Intinde fiecare bucata de aluat pe hartie de copt, apoi coace pe dosul tavii timp de 5-8 minute, la 180°C, pana devine usor aurie. Lasa foile sa se raceasca complet.
Prepararea cremei:
Dizolva amidonul, zaharul si zaharul vanilat intr-o parte din lapte. Incalzeste restul laptelui pana aproape de fierbere, apoi toarna amestecul cu amidon si fierbe la foc mic pana se ingroasa. Ia de pe foc si adauga imediat untul si ciocolata alba. Amesteca pana se topesc, apoi incorporeaza migdalele macinate.
Asamblare:
Pe un platou, alterneaza foile coapte cu crema calda. Apasa usor fiecare strat pentru a se aseza bine. Lasa prajitura sa se raceasca, apoi acoper-o si las-o la rece cateva ore sau peste noapte.
Decor:
Presara zahar pudra, rade ciocolata alba sau glazureaza dupa gust. Taie in patrate si serveste cu bucurie!