
Un desert simplu, dar incredibil de gustos, care ne aminteste de vremurile cand bunicile noastre faceau magie in bucatarie cu ingrediente modeste. „Tortul Saracului”, asa cum il numea bunica, e departe de a fi saracacios la gust! Straturile moi de blat si crema densa cu caramel si cacao creeaza un gust nostalgic si irezistibil. Iata cum poti sa-l prepari si tu acasa!
Ingrediente pentru aluat:
600 g faina
80 g margarina
1 varf de cutit bicarbonat de sodiu
1 ou
140 g zahar
200–300 ml lapte (se adauga treptat, cat este necesar pentru a forma un aluat potrivit)
Ingrediente pentru crema:
400 g zahar
2 litri lapte
13 linguri cu varf de faina (aprox. 260 g)
5 linguri de cacao (aprox. 40 g)
250 g margarina
Mod de preparare:
- Prepararea aluatului:
Amesteca intr-un bol mare faina, margarina, bicarbonatul de sodiu, oul si zaharul. Adauga laptele treptat, framantand pana obtii un aluat omogen, de consistenta medie. Imparte aluatul in 6 parti egale si intinde foi de dimensiunea unei tavi standard de cuptor. Coace-le pe rand, la 180°C, timp de 10-12 minute, pana devin usor aurii. Lasa-le sa se raceasca complet. - Prepararea cremei:
Topeste zaharul intr-o cratita, la foc mic, pana devine caramel auriu. Adauga cu grija 1,5 litri de lapte, amestecand continuu, pana cand caramelul se dizolva complet.
Separat, amesteca faina si cacaua cu restul de 0,5 litri de lapte pana devii o compozitie fara cocoloase. Cand laptele caramelizat incepe sa fiarba, adauga amestecul de cacao si faina, amestecand constant. Fierbe pana obtii o crema groasa. Lasa sa se raceasca putin, apoi adauga margarina si mixeaza pana devine o crema fina si pufoasa. - Asamblarea tortului:
Pe un platou intinde prima foaie de aluat si acoper-o cu crema. Continua asa pana cand toate cele 6 foi sunt suprapuse, avand grija sa ungi si partea de sus cu crema.
Lasa tortul la rece peste noapte – acesta este secretul pentru a obtine foi moi si bine insiropate de crema. A doua zi, taie-l in felii generoase si serveste-l cu drag!
Un desert care aduce zambetul pe buze si sufletul acasa. Incearca-l si tu si bucura-te de gustul copilariei in fiecare inghititura!