SFANTUL STEFAN. De ce e bine sa daruiesti o icoana sau o candela pe 27 decembrie

Sfantul Stefan este sarbatorit de Biserica Ortodoxa pe data de 27 decembrie, fiind cunoscut drept primul martir crestin care a fost condamnat de autoritatile iudaice, potrivit Noului Testament. Originar din Ierusalim si avand radacini iudaice, Sfantul Stefan a fost un apropiat al lui Iisus Hristos, urmandu-L si luand parte la minunile savarsite de acesta.

Traditii si obiceiuri de Sfantul Stefan

Pentru binele casei si sanatatea celor apropiati, mai ales a celor care se confrunta cu probleme de sanatate grave, Sfantul Stefan este cinstit prin fapte bune. Este o zi potrivita pentru impacare si reconciliere, fiind un moment prielnic pentru a readuce armonia in relatiile tensionate.

O traditie veche spune ca este bine sa daruim in aceasta zi o icoana a Sfantului Stefan sau o candela noua aprinsa, gesturi simbolice pentru sanatatea celor dragi si pentru bunastarea casei. Persoanele care au avut conflicte sunt incurajate sa faca pace ca semn de respect, iubire si pretuire.

In anumite zone din Muntenia, gospodinele pregatesc „Painicile lui Stefan”, deserturi rotunde asemanatoare cozonacului, care sunt unse cu miere. Aceste painici simbolizeaza pietrele cu care Sfantul Stefan a fost ucis si, dupa ce sunt sfintite de preot, ele sunt oferite copiilor sarmani.

Totodata, se prepara mucenici cu miere si nuca, o amintire a mortii mucenicesti a Sfantului. In aceasta zi, se fac pomeniri pentru cei care au decedat in mod tragic, iar pachete cu mancare sunt impartite atat rudelor celor adormiti, cat si tinerilor care poarta numele Sfantului Stefan.