In credinta populara Sf Nicolae mai este cunoscut si sub numele de San-Nicoara. Se spune ca el pazeste soarele care incearca sa se strecoare pe langa el pentru a ajunge la taramurile de miazanoapte pentru a lasa lumea fara caldura si fara lumina.

In unele zone ale tarii, in ziua de Sfantul Nicolae oamenii aduc in casa cregunte de pomi fructiferi pe care le pastreaza in apa langa icoane ca sa infloreasca pana de Anul Nou.

Iar daca aceste crengute vor inflori pana cand anul se sfarseste, anul care vine va fi unul foarte roditor si plin de satisfactii.

In alte regiuni fetele se aduna in ajunul sarbatorii pentru a face placinte, iar seara, la ora noua fix, flacaii navalesc peste ele si petrecerea incepe.

Se daruiesc mici cadouri pentru a avea parte de bunastare in noul an.

Ce nu este bine sa faci:

In ziua de Sf Nicolae, traditia spune ca nu ai voie sa te certi cu nimeni, nu ai voie sa fii zgarcit, nu ai voie sa uiti de cei saraci sau sa speli.

De asemenea, inainte de a pregati ghetutele de Mos Nicolae, trebuie sa spui o rugaciune catre el.

De asemenea muncile casei nu se fac, altminteri e rost de ghinion.

In zona rurala, in ziua de Sf Nicolae, feciorii se organizeaza in cete, isi aleg gazda in casa careia repetitiile pentru colinda de Craciun si de Anul Nou vor avea loc.

In popor se crede ca de Sf Nicolae incepe in adevaratul sens al cuvantului iarna. In aceasta zi Mosul isi scurtura barba sura si incepe sa ninga. Iar daca nu ninge inseamna ca Sfantul Nicolae a intinerit.

In fiecare an, in noaptea de 5 spre 6 decembrie, copiii stiu ca trebuie ca ghetulele sau cizmulitele lor sa fie lustruite, deoarece Mos Nicolae va veni pe la ei sa le aduca daruri celor cuminti.

Copiii neascultatori primesc o nuielusa, menita sa ii atentioneze si sa le aduca aminte ca trebuie sa asculte de parintii si bunicii lor. Pentru Mos Nicolae este suficient sa se uite prin ferestre pentru a-si da seama daca un copil a fost cuminte sau rau.

Chiar daca Mos Nicolae este mereu grabit sa ajunga la copiii din intreaga lume, acesta isi face timp sa asculte si dorintele fiecarui copil in parte.

Conform traditiilor romanesti, Mos Nicolae apare pe un cal alb, facand astfel trimitere la prima zapada care cade la inceputul iernii, ajuta pe toti cei nevoiasi.

Conform traditiei populare, in noptile sfintite de sarbatori, cand cerurile se deschid si pentru noi, se spune ca pret de o secunda Sf Nicolae poate fi vazut stand in dreapta Domnului.

Sarbatoarea lui Mos Nicolae, una dintre cele mai asteptate sarbatori penru cei mici, pica pe 6 decembrie. Cu toate acestea, pregatirile incep de inca din noaptea dintre 5-6 decembrie.

Ajun de Sf Nicolae. Traditia spune ca din Ajun copiii isi lustruiesc ghetutele pentru a primi cadouri de la Mos Nicolae.

Copiii neascultatori primesc o nuielusa, menita sa ii atentioneze si sa le aduca aminte ca trebuie sa asculte de parintii si bunicii lor. Pentru Mos Nicolae este suficient sa se uite prin ferestre pentru a-si da seama daca un copil a fost cuminte sau rau.

De asemenea, in Ajun de Mos Nicolae se fac cadouri, daruim, pentru o fericire si noroc tot anul.
Mos Nicolae 2018. De Sfantul Nicolae se aduc in casa crengi de pomi fructiferi si se pun in apa, langa icoane, ca sa infloreasca pana de Anul Nou.

Iar daca aceste crengute vor inflori pana cand anul se sfarseste, anul care vine va fi unul roditor Nuiaua este si o amenintare pentru copiii care nu au fost cuminti peste an.

In unele regiuni fetele se aduna in ajunul sarbatorii pentru a face placinte, iar seara, la ora noua fix, flacaii navalesc peste ele si petrecerea incepe.

In zona rurala, in ziua de Sfantul Nicolae, feciorii se organizeaza in cete, isi aleg gazda in casa careia repetitiile pentru colinda de Craciun si de Anul Nou vor avea loc.

Mos Nicolae 2018. In popor se crede ca de Sfantul Nicolae incepe in adevaratul sens al cuvantului iarna. Mosul isi scurtura barba sura si incepe sa ninga. Iar daca nu ninge inseamna ca Sfantul Nicolae a intinerit.

Se spune ca in noaptea de Mos Nicoale cerurile se deschid, iar pret de o secunda Sfantul Nicolae poate fi vazut stand in partea dreapta a Domnului.

Bonus articol: Cei mai deliciosi si pufosi cozonaci de Craciun. Iata reteta din batrani

Reteta cozonac de Craciun. Nu exista sarbatori de iarna fara mirosul cozonacilor facuti de bunici. Retetele lor vor fi vesnic valabile si, oricate inovatii are cunoaste arta culinara, nimic nu se compara cu cei facuti de batranii nostri.

Retete de cozonaci

Cozonacul, fie ca este cu nuca si cacao sau cu rahat, este desertul traditional al mesei de Craciun. Nutritionistii recomanda sa nu mancam prea mult cozonac in perioada Sarbatorilor de iarna, mai ales daca nu vrem sa ne ingrasam.

Reteta cozonac de Craciun . O singura felie de cozonac are pana la 180 de kilocalorii, afirma medicii. Tocmai de asta, ei ne recomanda o singura felie pe zi, de preferat in afara meselor principale, ca aliment dulce. Cozonacul, fie ca este cu nuca si cacao sau cu rahat, este desertul traditional al mesei de Craciun. Mai jos puteti citi retete simple de cozonac.

Reteta cozonac cu crema de cacao, nuci si stafide

Ingrediente maia:

  • 50 grame drojdie proaspata
  • 2 linguri de lapte
  • o lingura de faina

Ingrediente aluat:

  • 1 kilogram de faina
  • 6 galbenusur
  • i o jumatate litru de lapte
  • 300 grame zahar
  • 200 grame unt
  • 50 grame ulei coaja rasa de la o lamaie
  • 4 fiole esenta de rom
  • 4 fiole esenta de vanilie

Ingrediente crema:

  • stafide si mac 300 grame
  • nuca maruntita 20 grame
  • unt
  • 2 linguri cacao
  • 4 linguri de zahar
  • 5 linguri de lapte

Pasul 1. Se face maiaua din drojdie, 2 linguri de lapte, o lingurita de zahar si o lingura de faina.Dupa ce le amestecam, se lasa la crescut.

Pasul 2. .Dupa ce a crescut maiaua, in paralel punem faina cernuta intr-un lighenus si adaugam laptele fierbinte putin cate putin, lapte care in prealabil a fost fiert cu zaharul si cu coaja rasa de la o lamaie si bineinteles framantam.

Pasul 3. Adaugam galbenusurile de ou treptat si framantam, galbenusuri care in prealabil au fost batute bine si peste care am adaugat un varf de sare.

Pasul 4. Adaugam untul impreuna cu uleiul, care trebuie sa fie cald (in prealabil am topit untul si peste acesta am pus uleiul).

Pasul 5. Peste toata aceasta compozitie din lighenus adaugam maiaua si framantam, apoi esentele, presaram faina si lasam la crescut.

Pasul 6. Pentru crema punem laptele la foc cu unt, cacao, nuca, mac si stafide.In prealabil stafidele trebuie lasate in lapte pentru a se inmuia.

Pasul 7. Dupa ce a crescut, pentru un cozonac luam jumatate din compozitie.Aceasta jumatate va fi impartita la randul ei in alte doua jumatati.Luam prima jumatate, o intindem, o ungem cu putin ulei si adaugam compozitia.La fel facem si cu cea de-a doua jumatate si le impletim. Le asezam in forma pentru cozonac, in care vom pune hartie de copt.Cozonacul va fi uns cu o pensula cu galbenus si presaram zahar tos.

Ponturi

Sfaturi: Pentru a creste cozonacul, in incaperea in care tineti aluatul la crescut trebuie sa fie cald, iar lighenusul trebuie acoperit cu cateva carpe. In primele 20 de minute de cand ati bagat cozonacul, la cuptor nu trebuie sa deschideti usa acestuia. Aluatul este foarte bine framantat, cand apar acele mici basici. Ingredientele trebuie adaugate treptat si cate putin, mai ales cele lichide pentru a nu ineca acel aluat.

RETETA COZONAC CU CACAO SI NUCA

Ingrediente aluat:

  • 1 kg faina
  • 50 g drojdie proaspata
  • 500 ml lapte
  • 100 g unt
  • 250 g zahar
  • 5 galbenusuri
  • o lingurita sare
  • coaja de lamaie si portocala
  • 2 plicuri zahar vanilat

Ingrediente umplutura:

  • 250 g miez de nuca macinata
  • 5 albusuri
  • 100 g zahar
  • 2 linguri de cacao
  • 1 praf de sare
  • esenta de rom

Pasul 1. Faina se cerne de 3 ori cu cateva ore inainte de preparare. Cozonacul va fi mai pufos daca cernem faina asa. Untul se va scoate la temperatura camerei cu o ora inainte de folosire. Incalzim laptele intr-un vas peste care adaugam coaja de lamaie si portocala si cele 2 plicuri de zahar vanilat si amestecam bine. Separat galbenusurile le frecam cu cele 250 g de zahar pana ce acesta se topeste.

Pregatim maiaua. Drojdia o amestecam cu o lingurita de zahar pana cand se omogenizeaza, adaugam 3 linguri de lapte caldut si o lingura de faina, apoi amestecam putin. Faina o punem intr-un vas mare, iar in mijlocul ei facem un cuibusor in care punem maiaua la dospit 10-15 minute. Cand maiaua si-a dublat volumul, adaugam un praf de sare, laptele caldut si galbenusurile frecate cu zahar.

Pasul 2. In continuare, va trebui sa va inarmati cu multa rabdare, pentru ca succesul unui cozonac bine crescut si foarte pufos consta in framantat. Aluatul se framanta cu pumnii si cu palmele, foarte energic, aproximativ 30 de minute. Pe timpul framantarii, ne ungem cu unt pe maini, astfel se incorporeaza untul in aluat foarte bine.

BONUS:

Vezi si reteta noastra de video de paste la tigaie cu sunca si cascaval:

Vezi si reteta noastra de video de piftie moldoveneasca:

Vezi si reteta noastra de video ciolan afumat cu varza:

Vezi si reteta noastra de video de cornulete fragede cu rahat

Vezi si reteta de piept de pui umplut cu sunca si cascaval:

Vezi si reteta noastra de prajitura cu nuca si ness:

Vezi si reteta noastra de prajitura tavalita cu nuca de cocos:

Vezi si reteta noastra de pui intreg la cuptor cu cartofi si mujdei:

Vezi si reteta noastra de salata orientala de post:

Vezi si reteta de cartofi cu pui si parmezan la cuptor:

Vezi si reteta de prajitura cu gem de prune si nuci:

Vezi si reteta tigaie rapida cu carne si legume:

Vezi si reteta noastra de prajitura desteapta:

Vezi si reteta noastra de prajitura cu mere :

Vezi si reteta de clatitite umplute cu piept de pui :