
Ingrediente:
500 g faina
50 g drojdie proaspata
4 galbenusuri de ou
80 g margarina topita (sau unt)
1 praf de sare
coaja rasa de la 1 lamaie
2 linguri rom
250–300 ml lapte caldut
1 lingura zahar tos
Pentru servire:
zahar pudra
dulceata (la alegere – de caise, prune, visine etc.)
Mod de preparare:
Pregatirea maielei: Dizolva drojdia in putin lapte caldut impreuna cu o lingura de zahar si las-o sa creasca cateva minute.
Framantarea aluatului: Pune faina intr-un bol mare si adauga sarea. In centru toarna drojdia activata, galbenusurile, margarina topita, romul si coaja rasa de lamaie. Framanta bine, adaugand treptat laptele ramas pana obtii un aluat moale si elastic.
Odihna aluatului: Acopera aluatul cu folie alimentara si lasa-l sa se odihneasca cateva minute, apoi intinde-l pe masa presarata cu faina la grosimea de 1,5 cm.
Formarea gogosilor: Decupeaza forme rotunde cu un pahar sau o forma speciala si asaza-le la distanta unele de altele pe masa. Acopera-le cu folie si lasa-le la dospit inca 30–40 de minute.
Prajirea: Incinge uleiul intr-o tigaie adanca, dar nu-l lasa sa fie prea fierbinte. Pune gogosile cu partea care era deasupra pe masa, in jos, in ulei. Acopera cu un capac si prajeste pana se rumenesc, apoi intoarce-le si prajeste fara capac.
Finalizarea: Scoate gogosile pe hartie absorbanta pentru a elimina excesul de ulei.
Servire: Pudreaza cu zahar pudra si serveste-le cu dulceata preferata.


