Reteta Prajitura Deliciu

Blat de nuca:
7 oua
1 plic zahar vanilat (10 g)
150 g zahar
140 g nuca macinata
75 g faina
1 lingurita praf de copt (5 g)
un praf de sare
Aluat fraged-dospit cu mere:
1 lingura zahar pudra (10 g)
40 g drojdie proaspata
300 g faina
150 g unt rece
4 galbenusuri
2–3 linguri smantana acra (40–60 g)
1 kg mere
1–2 lingurite scortisoara
1–2 lingurite pesmet
un praf de sare
Crema:
500 ml lapte
2 plicuri budinca de vanilie/smantana (2×40 g)
200 g unt
4 linguri zahar (50 g, ajustabil)
Glazura:
150 g ciocolata
2–3 linguri smantana dulce 30% (30–45 ml)

Preparare

  1. Blatul de nuca
    Separa ouale. Bate albusurile cu un praf de sare pana devin ferme. Adauga treptat zaharul si zaharul vanilat, continuand mixarea pana obtii o bezea lucioasa. Incorporeaza galbenusurile, unul cate unul.
    Amesteca faina cu praful de copt si nuca macinata. Adauga uscate­le in compozitia de oua, amestecand usor cu o spatula.
    Toarna in tava 21×32 cm tapetata cu hartie de copt si coace la 180°C aproximativ 30 de minute. Lasa sa se raceasca si taie blatul in doua.
  2. Aluatul fraged-dospit cu mere
    Amesteca zaharul pudra cu drojdia pana se lichefiaza. Cerne faina pe blat, adauga untul rece si toaca-l in faina pana obtii un amestec nisipos. Fa o adancitura in mijloc si pune galbenusurile, sarea, smantana si drojdia dizolvata. Framanta un aluat omogen si imparte-l in doua.
    Rade merele pe razatoarea mare si scurge-le usor daca sunt foarte zemoase.
    Asaza prima bucata de aluat in tava 21×32 cm. Intinde merele, presara scortisoara si putin pesmet. Acopera cu a doua foaie (cel mai usor este sa o intinzi intre doua hartii de copt).
    Coace 35–40 minute la 180°C, pana se rumeneste.
  3. Crema
    Dizolva budinca in 100–120 ml lapte. Pune restul lapelui la fiert cu zaharul. Cand clocoteste, toarna amestecul de budinca si fierbe pana se ingroasa, amestecand constant. Raceste complet.
    Bate untul moale pana devine pufos, apoi adauga treptat budinca rece.
  4. Asamblare
    Asaza straturile in aceasta ordine:
    blat de nuca
    jumatate din crema
    prajitura cu mere
    restul cremei
    al doilea blat de nuca
    glazura calda din ciocolata topita cu smantana
    Lasa prajitura la rece cateva ore pentru a se stabiliza.