Reteta perfecta de cozonac cu nuca si ciocolata

Ingrediente pentru aluat

1 kg de faina,500 ml lapte caldut,300 g zahar,200 g unt cu 82% grasime, 20 g drojdie uscata sau 50g drojdie proaspata,1 fiola esenta de vanilie, 8 galbenusuri,un praf de sare si coaja rasa de la 1 lamaie

Ingrediente pentru umplutura

200 g nuca macinata, 300 g ciocolata cu lapte, 1 lingurita de unt, 1 fiola esenta de rom

Alte ingrediente

1 galbenus de ou pentru uns            

Mod de preparare

Pentru a pregăti acest cozonac cu nucă și ciocolată, veți avea nevoie de drojdie proaspătă sau uscată, lapte cald, zahăr, făină, ouă, esență de vanilie, sare, coajă rasă de lămâie, unt, nucă măcinată și ciocolată. Începeți prin amestecarea drojdiei cu laptele cald, zahărul și făina într-un bol, apoi lăsați deoparte pentru aproximativ 10 minute pentru a dospit.

Într-un alt vas, puneți făina și faceți o gropiță în mijlocul acesteia. Adăugați drojdia dospită, ouăle, zahărul, esența de vanilie, praful de sare, coaja rasă de lămâie, laptele cald dar nu fierbinte, untul topit și răcit și frământați până când obțineți un aluat omogen care se desprinde de pe pereții vasului. În continuare, formați aluatul sub formă de minge și acoperiți-l cu un prosop de bucătărie, lăsându-l să crească timp de aproximativ 2 ore, până când își dublează volumul.

După ce a crescut, ungeți blatul de lucru cu puțin ulei și întindeți aluatul într-o foaie subțire. Într-un alt bol, topiți ciocolata la bain marie împreună cu o linguriță de unt. După ce s-a topit, adăugați nucile măcinate și esența de rom, amestecând ușor până când obțineți o cremă grosuță.

Întindeți crema obținută într-un strat gros pe foaia de aluat, apoi rulați încet pentru a forma ruloul de aluat. Ungeți o tavă rotundă cu diametrul de 28 cm cu unt, așezați cu grijă ruloul de aluat în tavă și lăsați-l să crească timp de aproximativ 30 de minute.

După 30 de minute, ungeți ruloul de aluat cu ou bătut și dați tava la cuptor pentru aproximativ 40-45 de minute la 180 de grade, până când se rumenește frumos la suprafață. După ce este copt, lăsați-l să se răcească în tavă și apoi puteți tăia în felii.