
Ingrediente pentru aluat (aproximativ 20-25 gogosi):
1 kg faina alba tip 450 (cernuta)
2 oua intregi
8 galbenusuri
100 g unt topit si racit
100 g drojdie proaspata
500 ml lapte caldut (nu fierbinte)
150 g zahar pudra
2 plicuri zahar vanilat (sau 16 g)
50 ml alcool alimentar (rom, coniac sau vodca – pentru fragezime)
Pentru umplutura si finisare:
250–300 g dulceata de trandafiri (sau gem de prune, visine etc.)
Zahar pudra pentru presarat
Grasime pentru prajit (untura, ulei de rapita, ulei de cocos sau ulei de orez – aprox. 1 L)
Mod de preparare:
Pregatirea maielei (aluatul de baza cu drojdie):
Intr-un bol mediu, pune 500 ml lapte caldut (nu fierbinte), adauga 4 linguri de zahar pudra, drojdia faramitata si 4 linguri de faina. Amesteca pana devine o compozitie omogena.
Acopera si las-o la loc cald 15–20 minute, pana creste in volum si devine spumoasa.
Prepararea bazei de oua:
Intr-un alt bol, bate ouale si galbenusurile cu restul de zahar pudra pana obtii o crema deschisa la culoare si spumoasa.
Combinarea ingredientelor:
Intr-un vas mare, pune faina cernuta. Adauga maiaua crescuta, crema de oua, zaharul vanilat si untul topit (dar racit). Amesteca bine, apoi toarna alcoolul.
Framantarea aluatului:
Framanta energic aluatul timp de aproximativ 15 minute, pana cand devine neted, elastic si nu se mai lipeste de maini. Poti folosi si un mixer cu carlig pentru aluat.
Acopera vasul cu un prosop curat si lasa-l la loc cald timp de 1 ora, pana isi dubleaza volumul.
Modelarea gogosilor:
Dupa ce aluatul a crescut, pune-l pe masa presarata cu faina si mai framanta-l usor pentru a elimina bulele de aer. Intinde-l intr-o foaie de aproximativ 2 cm grosime.
Taie cercuri cu ajutorul unui pahar sau a unui inel de patiserie. Asaza-le pe o tava tapetata cu hartie de copt sau pe un prosop pudrat cu faina.
Acopera-le si lasa-le la dospit inca 30 de minute.
👉 Daca vrei sa le umpli inainte de prajire: pune o lingurita de dulceata de trandafiri pe mijlocul fiecarui cerc, lipeste marginile si formeaza o bila rotunda.
Prajirea gogosilor:
Intr-un vas adanc, incinge grasimea la 170–175°C (nu mai mult, ca sa nu se arda).
Pune gogosile cu partea superioara in jos si prajeste-le 2–3 minute pe fiecare parte, pana devin aurii.
Scoate-le pe prosoape de hartie pentru a absorbi excesul de ulei.
Umplerea (daca nu ai facut-o inainte):
Dupa ce s-au racit putin, umple gogosile cu dulceata de trandafiri folosind un pos sau o seringa de patiserie cu duza lunga si subtire.
Finisare:
Pudreaza-le din abundenta cu zahar pudra si lasa-le cateva minute sa se odihneasca.

Rezultatul final: Gogosile sunt extrem de pufoase, fine si parfumate, cu o crusta usor crocanta si un interior aerat. Alcoolul din compozitie le ajuta sa absoarba mai putin ulei, iar aroma de vanilie si unt le face irezistibile.


