
Ingrediente
- Pentru bilutele de cocos
250 g fulgi de cocos
120 g zahar
200 ml lapte vegetal (soia/ovaz/cocos)
50 g gris
1 lingurita esenta de vanilie
1 lingura ulei de cocos (sau alt ulei neutru) - Pentru blatul cu cacao
350 g faina
250 g zahar
60 g cacao
1 plic praf de copt
1 lingurita bicarbonat
1 praf de sare
100 ml ulei
450 ml apa minerala
1 lingura otet de mere
1 lingurita esenta de rom - Pentru stropii caramelizati de caise (optional dar recomandat)
4–5 linguri gem de caise (preferabil mai gros)
1 lingurita apa (doar daca gemul este prea dens) - Pentru decor
1–2 linguri fulgi de cocos
Mod de preparare
- Bilutele de cocos
Incalzeste laptele vegetal intr-o craticioara.
Adauga zaharul, vanilia si uleiul de cocos.
Incorporeaza grisul, amestecand continuu pana se ingroasa usor.
Adauga fulgii de cocos si amesteca.
Lasa 10–15 minute la racit, apoi formeaza bilute mici (cat o nuca). - Blatul cu cacao
Amesteca intr-un bol mare faina, zaharul, cacaoa, praful de copt, bicarbonatul si sarea.
Adauga uleiul, apa minerala si esenta de rom.
Amesteca doar cat sa se omogenizeze.
La final, pune otetul.
Toarna compozitia in tava tapetata cu hartie de copt. - Stropii portocalii (gemul de caise)
Daca gemul este foarte dens, adauga o lingurita de apa si amesteca.
Cu o lingurita, pune mici picaturi pe suprafata blatului inainte de a aseza bilutele de cocos — exact cum apar petele caramelizate din imagine. - Montare si coacere
Asaza bilutele de cocos peste blat, in randuri.
Apasa-le usor astfel incat blatul sa urce putin in sus pe marginea lor.
Coace prajitura 30–35 de minute la 180°C.
Las-o sa se raceasca complet. - Decorare
Presara fulgi de cocos pentru un efect „zapada” foarte vizibil.


