
Iata o reteta de inspiratie similara cu prajitura din imagine, dar 100% de post (fara lapte, oua, unt sau alte ingrediente animale). Este o prajitura pufoasa, in straturi, cu crema fina de cafea si ciocolata.
Ingrediente
Pentru blat (2 tavi dreptunghiulare sau o tava mare, coapte pe rand):
400 g faina
200 g zahar
1 plic praf de copt
1 lingurita bicarbonat
1 praf de sare
100 ml ulei
2 linguri otet de mere
450 ml apa minerala (face blatul mai aerat)
1 lingurita esenta de vanilie
Pentru crema mocha:
600 ml lapte vegetal (soia/ovaz/migdale)
6 linguri zahar
5 linguri amidon
2 linguri cacao
2 lingurite cafea instant
120 g margarina vegetala sau unt vegetal (la temperatura camerei)
1 lingurita esenta de vanilie
Pentru glazura:
150 g ciocolata neagra vegana
2 linguri ulei
(optional) 30 g ciocolata alba vegana pentru decor
Mod de preparare
- Blatul
Preincalzeste cuptorul la 180°C.
Intr-un bol mare, amesteca ingredientele uscate: faina, zaharul, praful de copt, bicarbonatul si sarea.
Adauga uleiul, apa minerala si vanilia. Amesteca pana obtii o compozitie omogena.
La final adauga otetul – va face blatul mai pufos.
Toarna compozitia in tava tapetata cu hartie de copt.
Coace 20–25 de minute sau pana trece testul cu scobitoarea.
Lasa blatul sa se raceasca complet si taie-l in doua foi egale (sau coace direct doua blaturi). - Crema mocha
Amesteca intr-un vas amidonul, cacaoa, cafeaua, zaharul si putin lapte vegetal pentru a forma o pasta fina.
Adauga restul laptelui si pune vasul pe foc mediu, amestecand continuu.
Fierbe pana se ingroasa ca o budinca.
Lasa crema la racit complet.
Mixeaza margarina vegetala si adauga treptat crema rece pana devine spumoasa si omogena. - Asamblare
Pune prima foaie de blat pe un platou.
Intinde jumatate din crema mocha.
Asaza al doilea blat si acopera cu restul cremei.
Niveleaza bine. - Glazura
- Topeste ciocolata neagra la bain-marie impreuna cu uleiulToarna peste prajitura si intinde uniform.
- Daca vrei decorul ca in imagine, asa cum l-am facut eu, topeste si ciocolata alba vegana si traseaza linii subtiri cu o punga.
- Lasa la rece 2–3 ore pentru a se intari crema si glazura.


