Prajitura lenesa cu crumble – desertul care se face singur si iese perfect de fiecare data

Ingrediente:
Pentru aluatul fraged (baza):
200 g faina alba
100 g unt rece
75 g zahar
1 ou
1 lingura apa rece
Pentru crema de branza:
1 kg branza de vaci cremoasa (sau branza pentru prajituri, tip „de galeata”)
150 g zahar
2 linguri smantana grasa (minim 18%)
3 oua
2 lingurite zahar vanilat
Optional: o mana de stafide
Pentru crumble (faramitura crocanta de deasupra):
200 g faina
100 g zahar
120 g unt

Mod de preparare:

  1. Pregatirea aluatului fraged:
    Pune intr-un bol faina, zaharul si untul taiat cubulete. Framanta rapid pana obtii o textura nisipoasa. Adauga oul si lingura de apa, apoi formeaza o bila de aluat.
    Infasoara aluatul in folie alimentara si pune-l la frigider pentru cel putin 1 ora.
    Dupa racire, intinde-l pe hartie de copt si asaza-l intr-o tava de aproximativ 23×33 cm.
  2. Compozitia de branza:
    Intr-un bol mare, pune toate ingredientele – branza, zaharul, zaharul vanilat, ouale si smantana.
    Amesteca simplu cu o spatula sau un tel pana obtii o crema omogena (nu e nevoie de mixer).
    Daca doresti, adauga stafidele.
    Toarna crema peste aluatul din tava si niveleaza.
  3. Crumble-ul crocant:
    Topeste untul intr-un vas, apoi adauga zaharul si faina.
    Amesteca cu o furculita pana se formeaza o compozitie sfaramicioasa.
    Presara uniform crumble-ul peste crema de branza.
  4. Coacerea:
    Pune tava in cuptorul preincalzit la 180°C si coace timp de 60 de minute, pana cand prajitura capata o nuanta aurie.
    Las-o sa se raceasca complet inainte de a o taia. Poti sa o servesti simpla, cu zahar pudra deasupra sau cu un strop de sos de fructe.