
Ingrediente:
Pentru aluatul fraged (baza):
200 g faina alba
100 g unt rece
75 g zahar
1 ou
1 lingura apa rece
Pentru crema de branza:
1 kg branza de vaci cremoasa (sau branza pentru prajituri, tip „de galeata”)
150 g zahar
2 linguri smantana grasa (minim 18%)
3 oua
2 lingurite zahar vanilat
Optional: o mana de stafide
Pentru crumble (faramitura crocanta de deasupra):
200 g faina
100 g zahar
120 g unt
Mod de preparare:
- Pregatirea aluatului fraged:
Pune intr-un bol faina, zaharul si untul taiat cubulete. Framanta rapid pana obtii o textura nisipoasa. Adauga oul si lingura de apa, apoi formeaza o bila de aluat.
Infasoara aluatul in folie alimentara si pune-l la frigider pentru cel putin 1 ora.
Dupa racire, intinde-l pe hartie de copt si asaza-l intr-o tava de aproximativ 23×33 cm. - Compozitia de branza:
Intr-un bol mare, pune toate ingredientele – branza, zaharul, zaharul vanilat, ouale si smantana.
Amesteca simplu cu o spatula sau un tel pana obtii o crema omogena (nu e nevoie de mixer).
Daca doresti, adauga stafidele.
Toarna crema peste aluatul din tava si niveleaza. - Crumble-ul crocant:
Topeste untul intr-un vas, apoi adauga zaharul si faina.
Amesteca cu o furculita pana se formeaza o compozitie sfaramicioasa.
Presara uniform crumble-ul peste crema de branza. - Coacerea:
Pune tava in cuptorul preincalzit la 180°C si coace timp de 60 de minute, pana cand prajitura capata o nuanta aurie.
Las-o sa se raceasca complet inainte de a o taia. Poti sa o servesti simpla, cu zahar pudra deasupra sau cu un strop de sos de fructe.