Prajitura germana cu mere care a cucerit lumea

Ingrediente pentru aluat:
470 g faina alba
½ lingurita sare
2 lingurite bicarbonat de sodiu
90 g zahar pudra
3 linguri zahar vanilat
1 ou intreg + 1 galbenus
270 g unt rece, taiat cubulete
(Optional) 1-2 linguri cacao, daca vrei un strat inchis la culoare
Ingrediente pentru umplutura de mere:
1,3 kg mere (curatate)
5 linguri zahar brut
2 lingurite scortisoara macinata
Ingrediente pentru crema de budinca:
4 oua
110 g zahar
1 lingurita extract de vanilie
3 linguri zahar vanilat
80 g praf de budinca de vanilie
870 ml lapte
110 g unt

Mod de preparare:

  1. Aluatul
    Intr-un bol mare, amesteca faina, sarea, bicarbonatul, zaharul pudra si zaharul vanilat.
    Adauga untul rece taiat cubulete si framanta cu degetele sau cu mixerul pana obtii o compozitie nisipoasa.
    Adauga oul si galbenusul, apoi framanta rapid un aluat omogen.
    Inveleste-l in folie alimentara si lasa-l 30 de minute la frigider.
  2. Umplutura de mere
    Curata merele si da-le pe razatoarea mare.
    Amesteca-le cu zaharul si scortisoara.
    Lasa-le 10–15 minute sa isi lase sucul, apoi scurge-le usor daca e nevoie.
  3. Crema de budinca
    Intr-o craticioara, amesteca laptele, praful de budinca, zaharul si zaharul vanilat.
    Fierbe compozitia la foc mediu, amestecand continuu, pana se ingroasa.
    Ia de pe foc si las-o sa se racoreasca 5–10 minute.
    Adauga treptat ouale, vanilia si la final untul, amestecand energic pana obtii o crema fina, lucioasa.
  4. Asamblare
    Imparte aluatul in doua parti egale.
    Rade prima jumatate direct intr-o tava (aprox. 30 × 40 cm) tapetata cu hartie de copt.
    Pune uniform umplutura de mere peste aluat.
    Toarna deasupra crema de budinca calda.
    Rade deasupra restul de aluat, acoperind uniform suprafata.
  5. Coacere
    Coace prajitura in cuptorul preincalzit la 180°C timp de 40–45 de minute, pana devine usor aurie.
    Las-o sa se raceasca complet inainte de a o taia — crema se va intari frumos.

🍏 Sfaturi delicioase:
Poti adauga stafide inmuiate in rom sau nuci tocate in stratul de mere.
Pentru o nota mai fresh, pune cateva picaturi de suc de lamaie in mere.
Serveste-o pudrata cu zahar sau cu un mot de frisca proaspata.