
Ingrediente pentru aluat:
470 g faina alba
½ lingurita sare
2 lingurite bicarbonat de sodiu
90 g zahar pudra
3 linguri zahar vanilat
1 ou intreg + 1 galbenus
270 g unt rece, taiat cubulete
(Optional) 1-2 linguri cacao, daca vrei un strat inchis la culoare
Ingrediente pentru umplutura de mere:
1,3 kg mere (curatate)
5 linguri zahar brut
2 lingurite scortisoara macinata
Ingrediente pentru crema de budinca:
4 oua
110 g zahar
1 lingurita extract de vanilie
3 linguri zahar vanilat
80 g praf de budinca de vanilie
870 ml lapte
110 g unt
Mod de preparare:
- Aluatul
Intr-un bol mare, amesteca faina, sarea, bicarbonatul, zaharul pudra si zaharul vanilat.
Adauga untul rece taiat cubulete si framanta cu degetele sau cu mixerul pana obtii o compozitie nisipoasa.
Adauga oul si galbenusul, apoi framanta rapid un aluat omogen.
Inveleste-l in folie alimentara si lasa-l 30 de minute la frigider. - Umplutura de mere
Curata merele si da-le pe razatoarea mare.
Amesteca-le cu zaharul si scortisoara.
Lasa-le 10–15 minute sa isi lase sucul, apoi scurge-le usor daca e nevoie. - Crema de budinca
Intr-o craticioara, amesteca laptele, praful de budinca, zaharul si zaharul vanilat.
Fierbe compozitia la foc mediu, amestecand continuu, pana se ingroasa.
Ia de pe foc si las-o sa se racoreasca 5–10 minute.
Adauga treptat ouale, vanilia si la final untul, amestecand energic pana obtii o crema fina, lucioasa. - Asamblare
Imparte aluatul in doua parti egale.
Rade prima jumatate direct intr-o tava (aprox. 30 × 40 cm) tapetata cu hartie de copt.
Pune uniform umplutura de mere peste aluat.
Toarna deasupra crema de budinca calda.
Rade deasupra restul de aluat, acoperind uniform suprafata. - Coacere
Coace prajitura in cuptorul preincalzit la 180°C timp de 40–45 de minute, pana devine usor aurie.
Las-o sa se raceasca complet inainte de a o taia — crema se va intari frumos.
🍏 Sfaturi delicioase:
Poti adauga stafide inmuiate in rom sau nuci tocate in stratul de mere.
Pentru o nota mai fresh, pune cateva picaturi de suc de lamaie in mere.
Serveste-o pudrata cu zahar sau cu un mot de frisca proaspata.