Pentru aluat:
500 g faina
150 g zahar
200 ml apa minerala
150 ml ulei
1 plic praf de copt
1 lingurita esenta de vanilie
Un praf de sare
Pentru umplutura:
1 kg mere
100 g zahar
1 lingurita scortisoara
2 linguri gris (optional)
Pentru decor:
Zahar pudra
Pregatirea umpluturii:
Curata merele de coaja si razuieste-le pe razatoarea mare.
Pune merele razuite intr-o tigaie, adauga zaharul si gateste-le pe foc mic pana isi lasa sucul.
Adauga scortisoara si grisul (daca este necesar) pentru a ingrosa compozitia. Lasa umplutura sa se raceasca.
Prepararea aluatului:
Intr-un bol mare, amesteca faina, zaharul, praful de copt si un praf de sare.
Adauga treptat uleiul, apa minerala si esenta de vanilie. Framanta pana obtii un aluat omogen si elastic.
Imparte aluatul in doua parti egale.
Asamblarea prajiturii:
Intinde prima bucata de aluat si asaz-o intr-o tava tapetata cu hartie de copt.
Pune umplutura de mere uniform peste aluat.
Intinde a doua bucata de aluat si asaz-o deasupra, presand usor marginile pentru a sigila prajitura.
Coacerea:
Preincalzeste cuptorul la 180°C.
Coace prajitura timp de 35-40 de minute, pana cand aluatul capata o culoare aurie.
Decorarea si servirea:
Dupa ce prajitura s-a racit complet, presara zahar pudra deasupra.
Taie prajitura in patrate si serveste cu drag!
Pofta buna!