
Ingrediente
Pentru aluat:
450 g faina
1 plic praf de copt (10 g)
200 g margarina
160 g zahar
4 galbenusuri
1–2 linguri smantana (cat sa lege aluatul)
2 linguri cacao neindulcita
Pentru umplutura:
Gem de caise (aprox. 200–250 g, dupa preferinta)
4 albusuri
250 g zahar pudra
300 g nuca macinata
Mod de preparare
- Pregatirea aluatului
Amesteca intr-un bol mare faina cu praful de copt.
Adauga margarina rece, zaharul si galbenusurile, apoi framanta.
Incorporeaza treptat smantana, doar cat aluatul devine omogen si usor de modelat.
Imparte aluatul in 3 parti egale:
2 parti raman simple (galbene)
in a treia parte incorporezi cele 2 linguri de cacao - Asamblarea prajiturii
Unge o tava medie cu margarina.
Intinde prima foaie galbena si asaz-o in tava.
Unge foaia cu un strat subtire de gem de caise.
Intinde foaia cu cacao si pune-o peste stratul cu gem, apoi unge-o si pe aceasta cu gem.
Adauga ultima foaie galbena, intinsa uniform. - Pregatirea bezelei cu nuca
Bate albusurile spuma tare.
Adauga treptat zaharul pudra si continua mixarea pana obtii o bezea ferma si lucioasa.
Incorporeaza nuca macinata cu miscari usoare.
Intinde bezeaua peste ultima foaie de aluat. - Coacerea
Coace prajitura la temperatura mica (150–160°C)
aproximativ 40–50 de minute, pana cand bezeaua devine usor aurie.
Dupa racire completa, pudreaza cu zahar si taie in felii lungi.
Rezultat
O prajitura de Craciun spectaculoasa, cu straturi perfecte, bezea cu nuca aromata si un gust care devine tot mai bun pe zi ce trece. Perfecta pentru masa de sarbatori!


