Prajitura cu Foi de Miere si Crema de Gris – Deliciul Care Dispare Prima de pe Masa!

Ingrediente
Foi cu miere:
1000 g faina
8 linguri miere
1 pahar mic de smantana (aprox. 150 g)
20 g bicarbonat de sodiu
110 g untura
330 g zahar pudra
Crema:
1 litru lapte
250 g margarina
250 g zahar pudra
1 plic zahar vanilat
Gris – aproximativ 100–130 g (cat sa rezulte o crema groasa, nu foarte tare)
Pentru umplere si decor:
Dulceata/ gem fin (caise, prune sau visine) – pentru stratul dintre foaia 2 si 3
Ciocolata rasa – pentru decorul final

Mod de preparare

  1. Prepararea foilor
    Intr-un bol mare, amesteca faina cu bicarbonatul si zaharul pudra.
    Adauga untura, smantana si mierea.
    Framanta un aluat omogen si elastic.
    Imparte aluatul in 4 parti egale.
    Intinde fiecare bucata intr-o foaie subtire (pe dosul tavii sau pe hartie de copt).
    Coace foile pe rand, la 180°C, timp de 8–10 minute, pana devin usor aurii. Lasa-le sa se raceasca.
  2. Prepararea cremei de gris
    Intr-o cratita, fierbe laptele.
    Cand incepe sa clocoteasca, adauga grisul in ploaie, amestecand continuu, pana obtii o crema groasa (consistenta de budinca).
    Lasa crema sa se raceasca complet.
    Separat, mixeaza margarina cu zaharul pudra si zaharul vanilat pana devine o crema pufoasa si albicioasa.
    Incorporeaza treptat grisul racit in crema de unt, mixand pana devine aerata si omogena.
  3. Asamblare
    Asaza prima foaie si intinde un strat de crema.
    Pune a doua foaie si unge cu un strat subtire de gem/dulceata.
    Asaza a treia foaie si adauga din nou un strat de crema.
    Pune ultima foaie.
    Unge foarte subtire partea superioara cu restul de crema.
    Presara ciocolata rasa pe deasupra.
    Lasa prajitura la frigider cel putin 8–12 ore, de preferat peste noapte, pentru ca foile sa se fragezeasca perfect.