Prajitura Crocanta cu Cafea – Dulcele care creeaza dependenta

Ingrediente (Forma recomandata: 24 x 36 cm)
Pentru blatul de cacao:
Oua: 4 bucati
Zahar: 80 g
Cacao: 10 g (1 lingura)
Praf de budinca de ciocolata: 1 plic (40 g)
Praf de copt: ½ lingurita (2 g)
Bicarbonat de sodiu: un varf de cutit
Faina: 45 g (aprox. 1/3 cana)
Pentru blatul cu napolitane:
Albusuri: aprox. 8–9 bucati (250 ml)
Zahar: 300 g
Napolitane: 250 g (tocate in bucati mici, de cca 1 cm)
Nuci: 200 g (jumatate macinate, jumatate tocate grosier)
Fulgi de cocos: 100 g
Faina de cartofi: 15 g (1 lingura)
Praf de copt: ½ lingurita (2 g)
Pentru crema de cafea:
Unt gras: 300 g (1½ pachet)
Lapte: 750 ml (¾ litru)
Praf de budinca vanilie: 2 plicuri (80 g total)
Zahar: 60 g (3 linguri)
Zahar vanilat: 1 plic (10 g)
Faina de cartofi: 10 g (1 lingurita rasa)
Galbenusuri: 3 bucati
Cafea instant: 2–3 linguri (dizolvata in putina apa fierbinte)
Rom sau alcool alimentar (optional): 1 lingurita
Pentru glazura:
Ciocolata cu lapte sau neagra: 100 g
Unt: 1 lingura (15 g)
2 linguri lapte

Mod de preparare

  1. Blatul de cacao:
    Bate albusurile spuma tare, adauga zaharul treptat, apoi galbenusurile.
    Amesteca faina cu budinca de ciocolata, cacao, bicarbonatul si praful de copt.
    Incorporeaza-le usor in spuma de oua.
    Toarna compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt.
    Coace la 180°C timp de 20 minute. Lasa la racit.
  2. Blatul cu napolitane:
    Bate albusurile spuma tare cu un praf de sare.
    Adauga zaharul treptat si continua sa bati pana se dizolva complet.
    Intr-un bol, amesteca napolitanele tocate, nucile, cocosul, faina de cartofi si praful de copt.
    Incorporeaza-le usor in spuma de albusuri, amestecand cu o spatula.
    Toarna compozitia intr-o tava si coace la 180°C timp de 30 minute.
    Lasa sa se raceasca complet.
  3. Crema de cafea:
    In jumatate din lapte amesteca budinca, faina de cartofi si galbenusurile.
    Pune restul laptelui la fiert cu zaharul si zaharul vanilat.
    Cand laptele clocoteste, toarna amestecul de budinca si fierbe pana se ingroasa.
    Lasa budinca sa se raceasca complet.
    Bate untul moale, apoi adauga treptat budinca racita pana obtii o crema fina.
    Adauga cafeaua dizolvata si romul (optional) si mixeaza pana devine omogena.
  4. Asamblare:
    Pune blatul cu napolitane ca baza.
    Intinde peste el ¾ din crema de cafea.
    Adauga blatul de cacao deasupra si acopera cu restul de crema.
    Niveleaza frumos suprafata.
  5. Glazura:
    Topeste ciocolata cu untul si laptele la bain-marie.
    Amesteca pana devine o glazura fina si toarna peste prajitura.
    Lasa la frigider cel putin 2 ore (ideal peste noapte).

💡 Sfaturi:
Poti adauga putina cafea instant si in glazura pentru un gust mai intens.
Prajitura e chiar mai buna a doua zi, dupa ce aromele se combina perfect.