
Ingrediente
Pentru aluat (doua straturi – baza si partea de sus):
500 g faina
150 g zahar
200 ml ulei
120 ml apa minerala
1 plic praf de copt (10 g)
1 lingurita bicarbonat stins cu putin otet
1 lingurita esenta de vanilie
Un praf de sare
Pentru stratul cu cacao si nuca:
150 g nuca maruntita grosier
3 linguri cacao
120 ml lapte vegetal (soia/ovaz)
80 g zahar
3 linguri ulei
2–3 linguri gem de caise (optional, dar da textura cremoasa specifica)
Pentru crema dintre straturi (cremoasa, de post):
200 ml lapte vegetal
2 linguri amidon
3 linguri zahar
1 lingura cacao
1 lingurita esenta de rom
2 linguri margarina vegetala
Pentru glazura de ciocolata:
100 g ciocolata neagra de post
1 lingura ulei
2 linguri lapte vegetal
Metoda de preparare
- Pregatirea aluatului
Amesteca ingredientele uscate: faina, praful de copt, sarea.
In alt bol, combina uleiul, zaharul, apa minerala, vanilia si bicarbonatul stins.
Toarna lichidele peste componentele uscate si framanta usor pana obtii un aluat omogen, usor sfaramicios, dar compact.
Imparte aluatul in doua parti egale:
una pentru baza prajiturii
una pentru stratul de deasupra (care se va sfarama usor peste umplutura) - Strat de cacao si nuca (cremos-crocant)
Pune laptele vegetal intr-o craticioara cu zaharul si uleiul. Fierbe 1 minut.
Adauga cacaoa si amesteca pana se omogenizeaza.
Opreste focul si incorporeaza nucile si gemul de caise.
Trebuie sa rezulte o compozitie groasa, dar usor intinsa, exact ca stratul maroniu din imagine. - Crema de mijloc
Intr-o craticioara, pune laptele vegetal cu zaharul si cacaua.
Adauga amidonul dizolvat intr-o lingura de lapte rece.
Amesteca pe foc pana se ingroasa.
La final, adauga margarina si esenta de rom.
Crema trebuie sa fie fina, cu consistenta medie. - Asamblarea prajiturii
Tapeteaza o tava (aprox. 25×35 cm) cu hartie de copt.
Intinde prima parte de aluat in tava si preseaza uniform.
Pune crema de cacao si nuca si niveleaza.
Adauga peste ea crema fina de mijloc.
Sfarama cu mana bucatele din a doua parte de aluat si repartizeaza-le uniform pe toata suprafata — exact aspectul din imagine. - Coacere
Coace prajitura 30–35 minute la 180°C, pana stratul de deasupra devine usor rumen si ferm. - Glazura
Topeste ciocolata pe baie de abur cu uleiul si laptele vegetal.
Toarn-o peste prajitura usor racita.
Lasa prajitura cateva ore sa se stabilizeze, apoi taie cuburi.


