
Aceasta prajitura cu foi de cacao si nuca, umpluta cu un strat fin de crema vanilata, nuca macinata, cafea si dulceata de caise, este una dintre acele retete care cuceresc pe oricine. Chiar daca lista de ingrediente pare lunga, rezultatul merita tot efortul – o prajitura eleganta, cu arome bogate si texturi perfecte.
Ingrediente:
Pentru blatul cu cacao:
7 oua
140 g zahar pudra
100 g faina
40 g cacao
1 lingura ulei
2 linguri apa
6 g praf de copt
Pentru blatul cu nuca:
7 oua
140 g zahar pudra
80 g faina
80 g nuca macinata
6 g praf de copt
Pentru crema:
250 g unt sau margarina
300 g zahar
3 plicuri budinca de vanilie (40 g fiecare)
900 ml lapte
100 g nuca macinata
3 plicuri de cafea instant „3 in 1”
400 g dulceata de caise
2 lingurite rom sau esenta de rom
Mod de preparare:
- Blatul cu cacao:
Separa albusurile de galbenusuri. Bate albusurile cu un praf de sare pana obtii o spuma tare. Galbenusurile se mixeaza cu zaharul, uleiul si apa pana devin cremoase. Cerne faina cu praful de copt si cacaua, apoi adauga-le treptat in compozitia de galbenusuri. La final, incorporeaza spuma de albusuri cu miscari usoare.
Toarna aluatul intr-o tava (30×40 cm) tapetata cu hartie de copt si coace la 180°C timp de 25-30 minute. Scoate blatul si indeparteaza hartia de copt cat e inca cald. - Blatul cu nuca:
Se prepara in acelasi mod ca cel cu cacao, inlocuind cacaua cu nuca macinata. Coace-l la 180°C, timp de 25 de minute. - Crema:
Fierbe budinca in lapte, conform instructiunilor, pana se ingroasa. Ia de pe foc, adauga zaharul si amesteca pana se dizolva. Las-o sa se raceasca complet, amestecand din cand in cand.
Bate untul moale pana devine spumos, apoi adauga treptat budinca rece si esenta de rom. Imparte crema in doua: intr-una adauga nuca macinata, iar in cealalta cafeaua instant. - Asamblare:
Pe blatul cu cacao intinde un strat subtire de dulceata de caise, apoi crema cu nuca. Pune deasupra blatul cu nuca, unge-l si pe acesta cu dulceata, apoi intinde crema cu cafea.
Lasa prajitura la frigider cateva ore (ideal peste noapte) pentru a se intari si a se combina aromele. - Finisare:
Cand prajitura este bine racita, toarna peste ea o glazura de ciocolata topita (din 100 g ciocolata si 2 linguri lapte). Las-o sa se intareasca, apoi taie in 40 de bucati egale.


