Beneficiile miraculoase ale pepenelui roşu. De ce să consumi mai mult.

Pepenele roșu este cu siguranţă unul din marile privilegii ale verii. Parcă simpla pronunţie a numelui acestui minunat fruct ne oferă instant o stare de bine şi o pofta greu de stăvilit. Poate ne place aşa de mult şi pentru că răspunde onorabil nevoilor organismului nostru pe timp de vară. E 90% apă, ceea ce ne oferă hidratarea de care avem nevoie într-o vreme atât de însorită, conţine câte un gram de fibre şi unul de proteine şi 10 grame de zaharuri, ceea ce ne va oferi energia de care avem nevoie şi o stare de bine.

Pepenele roșu abundă de vitamine şi minerale, 100 de grame din acest fruct conţine: vitaminele A, B1, B3, B6, B12, C, D, E, fier, magneziu, calciu, potasiu, fosfor, zinc, carotenoide, licopena şi altele. Şi toate acestea într-un gust fantastic, dulce, zemos, cuceritor, cu foarte puține calorii.

La o asemenea valoare nutriţională, nu e de mirare că pepenele roşu prezintă numeroase beneficii pentru sănătate şi frumuseţe:

Previne apariţia cancerului şi a bolilor cardiovasculare. Bogaţia de vitamine şi minerale oferă pepenelui roşu proprietăţi antioxidante semnificative, asta ţinând la distanţă cancerul şi bolile cardiovasculare, în special ateroscleroza.
Susţine sănătatea oaselor, datorită licopenei din compoziţia sa. Tot datorită acestei substanţe, integrând pepenele roşu în dietă, veţi contribui la fortificarea oaselor şi prevenirea osteoporozei. Iar potasiul din pepenele roşu contribuie la stocarea calciului în organism, ceea ce ne va ajuta să avem oase şi articulaţii puternice şi sănătoare.
Previne disfuncţiile erectile. Pepenele roşu conţine aminoacizi care crează în organism arginină, iar aceasta la rândul ei determină producerea de oxid nitric, o substanţă găsită în bine cunoscutul medicament „Viagra”, menit să prevină disfuncţiile erectile.
Menţine sănătatea pielii şi calitatea vederii, datorită vitaminei A, pe care o produce organismul primind sursa de betacaroteni din pepenele roşu. Astfel este protejată retina, menţinută calitatea vederii şi previne orbirea. Dar după cum ştim, vitamina A, dar şi E, găsite în pepenele roşu ajută la menţinerea sănătăţii şi frumuseţii pielii. Dar e de folos frumuseţii pielii nu doar intern, prin nutriţie, ci şi extern: prin aplicarea sucului de pepene pe ten, vom reduce diferite pete ale acestuia, obţinând un ten curat, luminos, plin de vitalitate.
Este un suport pentru sistemul imunitar. Pepenele roșu e bogat în vitamina C, despre care ştim bine că fortifică sistemul imunitar, favorizează vindecarea mai rapidă a rănilor, ţine la distanţă răcelile şi îmbolnăvirile în general. În plus, complexul de vitamine B pe care îl are în compoziţie, oferă organismului un plus de energie şi vitalitate şi o stare generală de bine.
Susţine buna funcţionare a aparatului renal şi digestiv. Având un conţinut ridicat de apă, creşte diureza, fără a cauza formarea calculilor renali precum alte lichide nocive organismului. Astfel, fiind un diuretic natural, curăţă rinichii, favorizând eliminarea depunerilor de la nivelul acestora. Are uşor efect laxativ, fiind un aliat împotriva constipaţiei şi susţinând buna funcţionare a tranzitului intestinal.
Ajută la scăderea în greutate. Într-o vreme circulau tot felul de mituri cum că pepenele roşu ar îngrăşa din cauza zaharurilor din conţinut. Nu este adevărat. În primul rând, e un fruct ce conţine foarte multă apă, apoi, are doar 30 de calorii la sută de grame, plus un bonus nutriţional de vitamine şi minerale ce ne asigură energie şi sănătate. În al doilea rând, conţine substanţe, cum ar fi L-citrulina, care reduce grăsimea din organism şi inhibă stocarea de grăsimi. Aşadar, folosiţi pepenele roși cu încredere în meniul sănătos de zi cu zi.

În concluzie, nu pot spune decât lucruri bune şi cuvinte de laudă despre pepenele roşu, care demonstrează multiple efecte benefice şi deosebite în sănătate şi frumuseţe. Şi astfel, analizând raporturile calitate-preţ şi gust-beneficii, putem spune că pepenele roşu rămâne fructul vedetă al verii.