Lacrima Maicii Domnului, floarea care produce mir. De ce este bine sa o ai in casa si gradina

Lacrima Maicii Domnului numita si Hoya Carnosa, floarea de portelan sau floarea de ceara. Aceasta planta este una dintre cele mai indragite si apreciate flori, aducand o nota de frumusete in orice colt al casei sau al gradinii. Legendele ii atribuie proprietati miraculoase, spunandu-se ca aceasta floare produce mir in mod natural si are puteri vindecatoare.

Legenda care sta la baza denumirii plantei Hoya ca Lacrima Maicii Domnului, o infatiseaza pe Fecioara Maria varsand lacrimi de durere la picioarele Fiului rastignit pe cruce. Maria a mers apoi in Gradina Ghetsimani, locul unde se rugase IIsus inainte de a fi prins si rastignit unde a inchinat o ruga fierbinte catre Dumnezeu, in care ii cerea ca cei care i-au omorat fiul sa fie iertati. Dumnezeu i-a raspuns la rugaciune si a facut sa rasara mii de flori mici si albe, care s-au rasadit in intreaga lume, precum credinta.

Cu un aspect cu totul aparte, Lacrima Maicii Domnului este considerata o adevarata bijuterie intre florile de interior si de gradina. Cu tulpini lungi si flexibile, ce pot fi ghidate pe spalieri, planta adauga eleganta spatiului in care este amplasata. Frunzele sale sunt lucioase, carnoase si emana un parfum subtil, avand o nuanta de verde inchis. Florile sale, de un alb imaculat, sunt dispuse in forme de stele, in centrul carora se evidentiaza culorile roz si rosu. Pe langa frumusetea lor, florile emana si picaturi dulci, invizibile, conferind o atmosfera aparte locului in care sunt plasate.

Iata cum o ingrijesti pentru a te bucura de proprietatile sale ornamentale:

Lacrima Maicii Domnului infloreste vara, din mai pana in septembrie, atunci cand ajunge la maturitate si doar pe tulpini mai lungi de 30 de cm. In timp ce unele specii ajung la maturitate in primul an de viata, altele ajung chiar si dupa cinci sau zece ani.

In ingrijirea si prosperarea “florii de portelan”, atat temperatura cat si modul de udare sunt aspecte esentiale. Aceasta planta nu solicita conditii de caldura extrema, ci mai degraba o temperatura moderata, cuprinsa intre 15-18 grade Celsius, si o cantitate moderata de apa. Este de asemenea recomandat sa nu relocati planta prea des, pentru a evita stresul acesteia.

In sezonul rece, temperatura la care este expusa planta ar trebui redusa, insa nu sub pragul minim de 10 grade Celsius. Fiind o floare care apreciaza lumina, aceasta ar trebui sa primeasca cat mai multa lumina naturala, chiar si in sezonul rece.

Prin urmare, este crucial sa asigurati plantei necesarul de lumina in sezonul rece, deoarece acesta reprezinta un factor vital in ingrijirea ei, fie ca este cultivata in interior sau in gradina. Udarea trebuie sa fie efectuata regulat, evitandu-se excesul de apa, care poate duce la putrezirea radacinilor si ingalbenirea frunzelor. De asemenea, este important sa nu exagerati cu ingrasamintele, deoarece acestea pot afecta negativ procesul de inflorire sau pot compromite planta in totalitate.