Este cel mai asteptat eveniment astronomic: Luna aceasta are loc cea mai lungă eclipsă a secolului. 3 zodii au parte doar de ghinioane

In data de 27 iulie va avea loc cea mai lungă eclipsă totală de lună a secolului XXI. Aceasta va fi complet vizibilă în Africa de Est, Asia Centrală şi India, iar cel mai puţin se va vedea din Noua Zeelandă şi din America de Sud.

Ce se întamplă, de fapt? În timpul eclipsei, Luna se mişcă în umbra pe care Pământul o proiectează în spaţiu.

Tot umbra Pământului este cea care dictează ce fel de eclipsă va fi: de exemplu, eclipsa parţială apare atunci când Luna străbate penumbra, termen din latină pentru o umbră parţială, sau totală, atunci când Luna este acoperită în întregime de umbra Pământului.

În mod normal, umbra Pământului este îndeajuns de mare încat Luna o poate traversa fără să ajungă în centrul ei, dar in 27 iulie va avea loc o eclipsă lunară centrală, motiv pentru care este si cea mai lungă eclipsă a secolului.

Mai mult, există un alt factor care joacă un rol important în acest eveniment astronomic. Luna este la apogeul său, cel mai îndepărtat punct pe orbita lunară faţă de Pamânt.

Datorită acestei distanţe, planeta noastră proiectează o umbră mai largă, rezultatul fiind o eclipsă lunară record.

Luna va fi eclipsată timp de o oră si 43 de minute, cea mai lunga perioada dupa anul 2000. Atunci eclipsa a fost de o 1 ora 46 minute, cu doar câteva secunde mai scurtă decât lungimea maximă posibilă a unei eclipse lunare, o oră şi 47 de minute.

Aceste două eclipse aparţin ciclului Saros, adică au aceeasi geometrie şi se repetă la fiecare 18 ani.

Punctul maxim al eclipsei va avea loc la 11:22 PM, ora locală, când miliarde de oameni vor observa că luna devine mai întunecată înainte de a lua culoarea caracteristică a unei eclipse totale lunare.

Singura lumină care va atinge suprafaţa lunii va trece prin atmosfera Pământului, acesta fiind motivul pentru care culoarea Lunii va deveni roşiatică, tipică apusurilor de soare şi a răsăriturilor.

Daca te-ai întrebat vreodată de ce nu avem eclipsă în fiecare lună, raspunsul nu este foarte complicat: Pământul, Soarele şi Luna nu orbitează pe acelaşi plan, aşa că sunt aliniate doar ocazional, un motiv în plus să nu ratezi această ocazie.

Nu trebuie sa neglijăm faptul că toate aceste schimbari din Univers ne înfluenţează destul de puternic, iar trei zodii vor avea parte doar de ghionioane:

Berbec: În condiţii normale, aceasta ar fi o luna odihnitoare pentru un Berbec, având în vedere ca Soarele trece prin Rac. Poţi uita de lenevitul la soare cu un cocktail rece în mână, pentru ca nimic din toate astea nu se va întampla.

Eclipsa de lună te va da peste cap si nu-ti revii prea curând. Încearcă să nu te cerţi cu jumătatea ta, el nu are nicio vină că este eclipsa de lună.

Taur: Acesta este momentul tău, străluceşte! Cu Soarele în casa comunicării, vei avea o mulţime de idei şi planuri de pus în practică.

Încearcă să ieşi mai mult din casă şi vei vedea că gaseşti inspiraţie în fiecare zi. Era momentul sa te mai relaxezi şi tu!

Gemeni: Parcă ai înghiţit un magnet. Desi în mod normal esti mai rezervat, eclipsa lunară scoate tot ce-I mai bun din tine si toata lumea te admiră!

Pune şampania la rece, pentru ca sigur vei avea nevoie de ea! Bucură-te de momentul ăsta de glorie, nu stii cand mai vine.

Rac: Ai avut belele tot anul, dar incepe sa iasa soarele si pe strada ta. Sau mai bine zis Luna. Eclipsa de care vom avea parte pe 27 iulie va reprezenta o renastere pentru Raci, care vor avea numai zile bune de acum încolo.

Daca voiai sa ceri o marire de salariu, acesta este momentul perfect sa iti iei inima in dinti.

Leu: Vedeta acestei perioade nu va sta pe piedestal, ci într-un con de umbră, gândindu-se la greşelile pe care le-a făcut de la începutul anului.

Partea bună este ca dă dovadă de tărie de caracter, îşi şterge lacrimile şi repară tot ce a facut greşit pâna acum. După Eclipsă, totul va fi la locul lui, iar Leul va putea respir uşurat din nou.

Fecioară: Aplauze pentru Fecioară, merită! Eclipsa de lună te scote din rutină şi te ajută să înfloreşti ca bobocii florilor de mai: repede şi frumos.

Acum este momentul să încerci sa schimbi ceva în viata ta; gandeşte-te la ce ti-ai fi dorit sa faci, dar nu ai avut curaj şi termina acum toate treburile nerezolvate.

Balanţă: Pregateşte-te să faci nişte schimbari majore în viaţa! Deşi lucrurile nu s-au mişcat prea bine în ultima vreme, mai ales când venea vorba despre bani sau job, o să vezi ca Eclipsa de luna îţi aduce o mulţime de oportunităţi, dar trebuie să fii dispusă să ieşi din zona ta de confort.

Ştiu ca este greu, dar promit că merită! În această perioadă, majoritatea Balanţelor vor spune “da” succesului.

Scorpion: Eclipsa de lună îţi alimentează curiozitatea şi cheful de viaţă. Îţi propun să nu te mai stresezi şi să-ţi iei primele bilete de avion pe care le găseşti.

Vei vedea că dupa o pauză bine meritată, lucrurile vor începe să se rezolve de la sine. Aşa că poţi respira uşurată!

Sagetător: Sufletul pereche te-a părăsit, la job nu merge nimic bine, iar când ai ajuns acasă, ai observat că vecinul te-a inundat. Pe scurt, nimic nu-ţi merge bine.

Oricât ai încerca sa faci ceva bine, rezultatul este fix invers. Cum nu poţi da timpul înapoi, mai bine lasi baltă totul, ca să nu ai şi mai multe pagube în viaţa ta.

Capricorn: Relaţiile sunt punctul tău forte în această lună. În sfârşit! Acum este momentul perfect sa corectaţi orice problemă sau lipsă de armonie pe care o aveţi în cuplu.

Poate ar trebui sa mai laşi de la tine din când în când şi nu veti mai ajunge în situaţia asta. Deschide bine ochii înainte să-ti pierzi jumatatea.

Vărsător: Pregăteşte-te pentru tot ce este mai rău! Luna asta o să o dai în bară rău de tot şi nu vei rezolva problemele prea uşor.

Eclipsa de lună îţi fură energia si buna dispoziţie, dar nu ai cum să scapi de efectele ei devastatoare. O să treacă repede, dar ai nevoie de nervi de oţel şi foarte multă rabdare.

Peşti: Perioada următoare este încărcată de pasiune şi aventură, condimentată cu câteva rasturnări de situaţie mai ciudate şi puţin suspans. Nu-ti face griji, nu ai niciun motiv!

Eclipsa de lună te ajută să fii mai îndrazneţ, vei dori să ieşi mai mult în evidenţă si poate chiar te îndragosteşti.