
Daca iubesti prajiturile cu gust autentic de miere, foi fine si crema catifelata, aceasta prajitura este exact ce iti trebuie. Se prepara cu ingrediente simple si are un aspect spectaculos – perfecta pentru sarbatori sau un rasfat de weekend!
Ingrediente:
Foi (4 bucati):
2 oua
50 g untura
2 linguri de miere
75 ml lapte
130 g zahar
450 g faina
1 lingurita bicarbonat de sodiu
Crema:
300 ml lapte
3 linguri faina
1 plic zahar vanilat
200 g unt sau margarina (la temperatura camerei)
150 g zahar
Pentru stratul intermediar:
Gem de prune (sau altul, dupa gust)
Pentru decor:
Zahar pudra
Mod de preparare:
Foi cu miere:
Intr-un vas, pune mierea, untura, laptele si zaharul la foc mic, amestecand pana se topesc.
Intr-un bol mare, amesteca faina cu bicarbonatul de sodiu.
Fa o adancitura in centrul fainii, adauga ouale si amestecul cald. Framanta bine pana obtii un aluat omogen.
Imparte aluatul in 4 bile.
Inainte de intins, pune fiecare bila 20 secunde in cuptorul cu microunde pentru a se inmuia usor.
Intinde fiecare bila intre doua foi de hartie de copt, in dimensiunea aproximativa de 30×22 cm.
Coace fiecare foaie pe dosul unei tavi la 180°C, timp de 5 minute.
Crema:
Dizolva faina si zaharul vanilat in 100 ml lapte.
Pune restul de 200 ml lapte cu zaharul la fiert. Cand da in clocot, toarna amestecul cu faina.
Fierbe crema pana se ingroasa, apoi acoper-o cu folie alimentara si las-o sa se raceasca.
Dupa racire, mixeaza crema si adauga untul (sau margarina), pana se omogenizeaza.
Asamblare:
Asaza prima foaie pe un platou si intinde jumatate din crema.
Pune a doua foaie si unge-o cu gem de prune.
Adauga a treia foaie si intinde restul de crema.
Finalizeaza cu a patra foaie.
Acopera prajitura cu hartie de copt si asaza o greutate peste ea.
Las-o la frigider peste noapte pentru ca foile sa se inmoaie.
Inainte de servire, presara zahar pudra deasupra.