✨ Prajitura Mozaic cu crema fina de vanilie si ciocolata ✨

Ingrediente
Pentru blatul inchis la culoare:
5 oua
150 g zahar
100 ml ulei
100 ml lapte
2 linguri cacao
200 g faina
1 plic praf de copt
un praf de sare
Pentru blatul deschis la culoare:
5 oua
150 g zahar
100 ml ulei
100 ml lapte
200 g faina
1 plic praf de copt
coaja rasa de lamaie (optional)
Pentru crema de vanilie:
800 ml lapte
2 plicuri budinca de vanilie (fara zahar)
200 g zahar
200 g unt sau margarina
100 g mascarpone (optional, pentru extra finete)
1 lingurita extract de vanilie
Pentru decor:
50 g ciocolata neagra rasa sau fulgi de ciocolata

Mod de preparare
Blatul inchis la culoare
Se separa ouale. Albusurile se bat spuma cu un praf de sare, apoi se adauga zaharul treptat pana devine o spuma tare si lucioasa.
Galbenusurile se amesteca cu uleiul si laptele, apoi se incorporeaza usor in spuma.
Se adauga faina amestecata cu cacao si praf de copt.
Se coace intr-o tava tapetata cu hartie de copt (25×35 cm) la 180°C, aproximativ 20-25 min.
Blatul deschis la culoare
Se procedeaza la fel ca la blatul inchis, doar ca nu se adauga cacao.
Se coace la 180°C, 20-25 min.
Crema de vanilie
Din lapte, budinca si zahar se prepara o crema groasa, conform instructiunilor. Se lasa sa se raceasca complet, acoperita cu folie alimentara ca sa nu prinda crusta.
Untul se mixeaza spuma, apoi se incorporeaza treptat budinca racita si mascarponele. Se adauga extractul de vanilie.
Asamblare
In tava se asaza un strat de blat inchis, apoi se intinde o parte din crema.
Se adauga blatul deschis, se unge cu restul de crema si se continua alternand straturile.
Ultimul strat trebuie sa fie crema.
Decor
Se presara ciocolata rasa pe deasupra si se da prajitura la rece cel putin 4 ore, de preferat peste noapte, pentru a se intari bine straturile.