
Aceasta reteta clasica de zacusca de vinete este exact acel preparat pe care vrei sa-l ai mereu in camara. Savuroasa, colorata si plina de legume coapte, este ideala pentru zilele reci, cand vrei sa retraiesti gustul verii in fiecare lingura.
Ingrediente:
1 kg vinete, taiate cubulete
1 kg ardei gras (sau kapia), taiat fasii subtiri
1 kg ceapa, taiata solzi
1 kg morcovi, dati pe razatoare
1 kg rosii proaspete, taiate felii
2 linguri de sare
2 linguri de zahar
1 lingura de otet
5 catei de usturoi
ulei vegetal, pentru prajit
Mod de preparare:
Pregateste legumele:
Prajeste vinetele taiate cuburi pana devin moi si usor rumenite. Procedeaza la fel cu ardeii, apoi cu ceapa taiata solzi si, separat, cu morcovii rasi. Fiecare leguma se prajeste individual, pentru a-si pastra gustul intens si textura.
Combina totul:
Intr-o oala mare sau intr-un ceaun, pune toate legumele prajite. Adauga rosiile taiate felii, sarea, zaharul si otetul. Zdrobeste cei 5 catei de usturoi si pune-i si pe ei in amestec.
Gatire lenta:
Fierbe compozitia la foc mic, timp de aproximativ 1 ora si jumatate, amestecand ocazional pentru a preveni lipirea. Vei observa cum se imbina toate aromele si cum amestecul capata o consistenta groasa si apetisanta.
Conservare:
Toarna zacusca fierbinte in borcane sterilizate, inchide-le ermetic si asaza-le cu capacul in jos pentru cateva minute, apoi lasa-le sa se raceasca. Poti pastra borcanele intr-un loc racoros si intunecos pana la cateva luni.
Sfat: Poti adauga si alte legume dupa gust – dovlecei, ciuperci sau chiar putin ardei iute, daca preferi o varianta mai picanta!