Un deliciu – Prajitura cu cafea si glazura cremoasa

Daca esti iubitor de cafea si de deserturi pufoase, aceasta prajitura cu cafea si glazura fina este exact ce cauti. Cu o textura moale, aroma intensa de cafea si un strat generos de glazura catifelata, prajitura se prepara usor si este perfecta pentru pauza de dupa-amiaza sau ca desert elegant la cafeaua de seara. Iata cum o poti pregati chiar la tine acasa!

Ingrediente pentru o tava de aproximativ 20×20 cm:
Pentru blat:
225 g unt (la temperatura camerei)
125 g zahar alb
100 g zahar brun
4 oua
1½ lingurita praf de copt
3 linguri cacao pudra
225 g faina alba
150 ml cafea foarte tare (pentru gust intens)
Pentru glazura de cafea:
75 g unt
300 g zahar pudra
2½ linguri cafea tare

Mod de preparare:

  1. Prepararea blatului:
    Mixeaza untul moale cu zaharul alb si zaharul brun pana obtii o compozitie spumoasa si deschisa la culoare.
    Adauga ouale pe rand, amestecand bine dupa fiecare.
    Intr-un bol separat, amesteca faina cu praful de copt si cacaua. Cerne jumatate din acest amestec peste compozitia de oua si incorporeaza-l cu o spatula.
    Adauga cafeaua si amesteca usor.
    Incorporeaza si restul de amestec de faina cernut, amestecand lent, fara sa bati aluatul.
  2. Coacerea:
    Toarna compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt (aprox. 20×20 cm).
    Niveleaza uniform si coace prajitura la 180°C, timp de aproximativ 30 de minute.
    Las-o sa se raceasca complet inainte de a adauga glazura.
  3. Prepararea glazurii:
    Topeste untul la foc mic.
    Adauga zaharul pudra si cafeaua si amesteca energic pana obtii o glazura omogena.
    Las-o sa se raceasca usor pana capata o consistenta mai groasa.
    Intinde glazura peste prajitura rece, apoi las-o sa se intareasca putin inainte de a o taia in portii.

Aceasta prajitura este perfecta pentru momentele in care vrei ceva dulce si aromat, dar fara batai de cap. Savureaz-o alaturi de o ceasca de cafea proaspat facuta!