Tortul suedez cu migdale care face senzatie pe TikTok – fin, cremos si imposibil de refuzat

Inspirata din celebrul desert servit la IKEA, aceasta reinterpretare de casa a tortului suedez cu migdale este o explozie de gust fin, migdalat, completat de un strat cremos de vanilie. Cu un blat usor crocant din bezea cu migdale si o crema catifelata, aceasta prajitura e un rasfat scandinav perfect pentru orice ocazie dulce.

Ingrediente:
Pentru blaturi (2 foi de 22 cm diametru):
4 albusuri
120 g zahar brun
300 g migdale macinate cu tot cu coaja
Pentru crema:
4 galbenusuri
30 g praf de budinca cu aroma de vanilie
200 ml lapte
100 g zahar vanilat
200 g unt
Pentru decor:
70 g migdale feliate, prajite usor

Mod de preparare:
Pregatirea foilor:
Bate albusurile spuma tare.
Incorporeaza cu grija zaharul brun si migdalele macinate, amestecand usor cu o spatula.
Pe o tava tapetata cu hartie de copt, deseneaza doua cercuri de 22 cm diametru si intinde uniform compozitia in interiorul acestora.
Coace in cuptorul preincalzit la 170°C timp de 20-25 minute, pana devin usor aurii. Lasa-le sa se raceasca complet (sunt fragile).
Prepararea cremei:
Amesteca galbenusurile cu praful de budinca si zaharul vanilat, apoi incorporeaza treptat laptele, amestecand pana obtii o compozitie omogena, fara cocoloase.
Fierbe crema la foc mic, amestecand continuu, pana se ingroasa (dupa primul clocot e gata).
Las-o sa se raceasca, apoi adauga untul taiat cubulete si omogenizeaza cu un mixer sau blender, pana devine fina si lucioasa.
Asamblare:
Asaza prima foaie de migdale pe un platou si intinde jumatate din crema.
Pune a doua foaie deasupra si acoper-o cu restul cremei.
Presara migdalele feliate prajite peste tort si, daca doresti, si pe margini.

Recomandat sa fie lasat la rece cateva ore pentru a se intari frumos si a se taia perfect. Un tort elegant, cu gust echilibrat si textura rafinata – o adevarata bijuterie nordica pentru iubitorii de migdale si vanilie!