Tortul minune cu miere si ciocolata – secretul unui desert de neuitat

Aceasta reteta de tort cu miere este un adevarat rasfat pentru iubitorii deserturilor cu arome profunde si texturi fine. Straturi de blat aromat, crema caramelizata si un topping de cacao intens transforma aceasta prajitura intr-o adevarata bijuterie culinara, perfecta pentru ocazii speciale sau pentru atunci cand vrei sa impresionezi prin gust si eleganta.

Ingrediente pentru blat:
500 g faina
1 ou intreg
1 galbenus de ou
50 g unt
150 g zahar pudra
2 linguri lapte
2-3 linguri miere
1 lingurita bicarbonat de sodiu
Mod de preparare blat:
Se amesteca toate ingredientele, cu exceptia fainii, si se fierb impreuna timp de 2-3 minute. Amestecul fierbinte se toarna peste faina si se framanta un aluat omogen. Aluatul se imparte in 4 parti egale, se intinde in foi si se coc pe o tava unsa si tapetata cu faina, in cuptor preincalzit, la temperatura mare (circa 180°C) timp de 15-17 minute fiecare foaie.

Crema caramel:
2 linguri zahar
400 ml lapte
2 galbenusuri
2-3 linguri lapte
2 linguri zahar
2 linguri faina
2 albusuri batute spuma
150 g unt
150 g zahar pudra
Mod de preparare crema:
Se caramelizeaza 2 linguri de zahar, apoi se adauga 400 ml lapte si se fierbe pana la omogenizare. Separat, se amesteca galbenusurile cu laptele, zaharul si faina, apoi se adauga in laptele caramelizat. Se fierbe pana se ingroasa, amestecand continuu. Se adauga albusurile batute spuma in compozitia fierbinte. Separat, se freaca untul cu zaharul pudra, apoi se incorporeaza crema racita.

Glazura de cacao:
80 g zahar pudra
80 g margarina (nu unt!)
30 g cacao
1 lingura lapte
1 lingurita amidon
Mod de preparare glazura:
Toate ingredientele se amesteca si se fierb pana la omogenizare. Se intinde uniform peste ultima foaie de tort.

Asamblare:
Se unge prima si a treia foaie cu crema.
Peste a doua si a patra foaie se intinde un strat subtire de gem de coacaze (sau alt gem acrisor).
Se acopera cu ultima foaie si se toarna glazura de cacao deasupra.
Tortul se lasa la rece peste noapte pentru a se inmuia foile si a se imbina aromele.

🔔 Se serveste a doua zi – merita asteptarea!