Tort cu Ciocolata – Dragoste la Prima Felie

Un desert care se face cu ingrediente simple si mult suflet. Blat pufos, crema catifelata de ciocolata si un strop de dulceata de caise – combinatia perfecta intre elegant si irezistibil! L-am pregatit prima data la aniversarea de 50 de ani a parintilor mei, iar acum l-am facut din nou pentru 21 de ani de casnicie… si merita fiecare lingurita!

🧁 Ingrediente:
Pentru blat (tava 38 x 28 cm):
6 oua medii
6 linguri zahar (aprox. 120 g)
5 linguri faina (aprox. 100 g)
1 lingura cacao olandeza (sau cacao simpla, neindulcita) – aprox. 10 g
½ plic praf de copt (aprox. 5 g)
Pentru crema:
2 plicuri budinca de ciocolata pentru fiert
600 ml lapte
120 g zahar
200 ml frisca lichida neindulcita (30% grasime)
1 plic intaritor pentru frisca (habfix)
In plus:
150 g dulceata de caise
3-4 linguri nuca macinata (pentru decor, aprox. 40 g)

📝 Mod de preparare:

  1. Crema de ciocolata
    Dizolva praful de budinca in putin lapte rece.
    Incalzeste restul de lapte cu zaharul, apoi adauga budinca dizolvata si gateste pe foc mic, amestecand constant, pana se ingroasa.
    Pune vasul in apa rece si amesteca pana se raceste complet.
    Bate frisca impreuna cu intaritorul pana devine ferma, apoi incorporeaz-o in budinca racita. Acopera crema si da-o la frigider pentru 20–30 de minute.
  2. Blatul
    Separa ouale. Bate albusurile spuma tare.
    Galbenusurile le bati cu zaharul pana devin deschise la culoare.
    Incorporeaza faina cernuta, praful de copt si cacaua, apoi incorporeaza albusurile batute.
    Toarna compozitia in tava unsa si tapetata si coace in cuptor preincalzit, la 180°C cu ventilatie, timp de 9–10 minute.
    Rastoarna blatul pe un gratar si lasa-l sa se raceasca.
    Nu te speria daca pare subtire – trebuie sa iasa un blat mare si subtire.
  3. Asamblare:
    Taie blatul racit in 3 benzi egale, de aprox. 28 x 12 cm.
    Unge prima foaie cu jumatate din dulceata de caise, apoi cu cateva linguri de crema.
    Adauga a doua foaie, unge cu restul de dulceata si crema, apoi asaza ultima foaie.
    Imbraca tot tortul cu crema ramasa.
    Presara nuca macinata pe margini si decoreaza partea de sus cu un pos cu crema (optional).
  4. Odihna si servire:
    Da tortul la frigider peste noapte, pentru a se intari si a se taia frumos.