
Daca esti in cautarea unui desert spectaculos, dar nu foarte complicat, aceasta tarta frageda cu ciocolata si visine este alegerea ideala. Blatul fraged cu cacao se imbina perfect cu o crema aromata de visine si vanilie, iar glazura de ciocolata transforma totul intr-un rasfat de neuitat. Este prajitura perfecta pentru o masa festiva sau pentru un moment de rasfat alaturi de o cafea.
Ingrediente
Pentru aluat:
250 g margarina (la temperatura camerei)
500 g faina
1 ou intreg
1 galbenus
50 g cacao
6 linguri zahar (aprox. 90 g)
6 linguri lapte (aprox. 90 ml)
1 plic praf de copt (10 g)
1 plic zahar vanilat sau rom (optional)
Pentru crema:
1 compot de visine fara samburi (aprox. 700 g visine cu sirop)
1 plic budinca de vanilie (40 g)
6 linguri zahar (aprox. 90 g)
200 ml apa
50 ml lichior de visine (optional)
Pentru glazura (ganache):
150 g ciocolata
150 ml smantana pentru frisca
Mod de preparare
Pregatirea aluatului:
Lasa margarina la temperatura camerei timp de cel putin o ora. Mixeaza margarina spumoasa cu zaharul, apoi adauga oul si galbenusul pe rand. Separat, amesteca faina cu cacao si praful de copt, apoi cerne-le. Incorporeaza treptat ingredientele uscate si laptele in crema de margarina, mixand la viteza mica pana cand aluatul se desprinde de vas. Infasoara aluatul in folie alimentara si lasa-l la rece 30 de minute.
Prepararea cremei:
Dizolva budinca de vanilie si zaharul in 200 ml apa rece. Pune compotul de visine intr-o cratita, adauga lichiorul (daca doresti) si adu-l la punctul de fierbere. Toarna amestecul de budinca in compot si fierbe pana cand crema se ingroasa.
Asamblare:
Intinde o parte din aluat si asaz-o in tava. Toarna peste ea crema de visine inca fierbinte si niveleaza. Intinde a doua parte din aluat si asaz-o deasupra, intepand usor cu furculita.
Coacere:
Coace prajitura in cuptorul preincalzit la 170°C timp de aproximativ 20 de minute. Las-o sa se raceasca in tava cel putin 1 ora si jumatate.
Glazura:
Incalzeste smantana lichida pana aproape de fierbere, adauga ciocolata rupta bucati si amesteca pana devine o crema fina. Toarna ganache-ul peste prajitura racita si lasa la rece pana se intareste.
Servire:
Taie prajitura in patrate, serveste cu o cafea si bucura-te de un desert absolut minunat!