
Un adevarat hit al verii, acest sos de dovlecei este atat de gustos si versatil, incat nici 20 de borcane nu vor fi suficiente! Se prepara simplu, rapid si nu necesita sterilizare. Ideal pentru paste, carne, tocanite sau ca baza pentru alte preparate, iti va salva mesele din timpul iernii.
🥕 Ingrediente:
2000 g dovlecei (aproximativ 6 bucati medii)
350 g ceapa
280 g morcovi
600 g ardei gras (aproximativ 5 bucati)
2000 g rosii
150 ml ulei
2 linguri sare
200 g zahar
100 ml otet (9%)
1 capatana usturoi
10–15 boabe de piper negru
Piper macinat, dupa gust
Mod de preparare:
- Pregatirea legumelor:
Toate legumele, cu exceptia dovleceilor, se dau prin masina de tocat. Dovleceii se taie cubulete foarte mici. - Gatirea sosului:
Legumele tocate se pun intr-o oala mare. Se adauga uleiul, sarea, zaharul, piperul boabe si piperul macinat. Se amesteca bine si se pun la fiert. Dupa ce amestecul incepe sa fiarba, se adauga dovleceii si se amesteca din nou. Se aduce iar la punctul de fierbere si se lasa sa fiarba la foc mic aproximativ 1 ora, amestecand din cand in cand. - Ajustari dupa gust:
Dupa ce timpul s-a scurs, gusta sosul si, daca este necesar, mai adauga sare sau zahar, dupa preferinta. - Finalizare:
Toarna otetul, amesteca bine si opreste focul. Umple borcanele sterilizate cu sosul fierbinte. - Pastrare:
Inchide borcanele bine cu capace, apoi acopera-le cu o patura groasa pana se racesc complet. Se pastreaza la temperatura camerei, intr-un loc racoros si intunecat.
Recomandari de servire:
Acest sos de dovlecei este perfect ca baza pentru mancaruri cu carne, paste, orez, tocanite sau ciorbe. Nu doar ca este gustos, dar si foarte practic cand vrei sa gatesti rapid.