Sos de rosii pentru iarna – Perfect pentru paste, pizza sau tocanite

Aceasta “conserva” de sos de rosii este ideala pentru a aduce gustul verii in farfurie chiar si in mijlocul iernii. Este versatil, aromat si usor de preparat in cantitati mari, pentru a-l avea mereu la indemana in camara.

Ingrediente (pentru aprox. 10 borcane de 400 ml):
5 kg rosii bine coapte
500 g ardei gras (rosu, galben sau mix)
3 cepe mari
4–5 catei de usturoi
100 ml ulei (de floarea-soarelui sau de masline)
100 g zahar
2 linguri sare (sau dupa gust)
2 linguri otet de 9%
1 lingura pasta de tomate (optional, pentru intensificarea culorii)
1 lingura busuioc uscat (sau oregano)
Piper negru, boabe sau macinat (dupa gust)

Mod de preparare:

  1. Pregatirea legumelor
    Spala rosiile, cresteaza-le usor in forma de X si opareste-le 30 de secunde in apa clocotita.
    Scoate-le, pune-le in apa rece si curata-le de coaja.
    Taie-le in cuburi mari si lasa-le deoparte.
    Curata ceapa si usturoiul, toaca ceapa marunt si usturoiul felii subtiri.
    Taie ardeii in fasii sau cubulete mici.
  2. Gatirea sosului
    Intr-o oala mare, incinge uleiul si caleste ceapa pana devine translucida.
    Adauga usturoiul si ardeiul, gateste inca 5–7 minute.
    Adauga rosiile cuburi si lasa totul sa fiarba la foc mediu spre mic timp de 1 ora, amestecand ocazional.
    Adauga zaharul, sarea, otetul, pasta de tomate (daca folosesti), condimentele si mai fierbe inca 20–30 de minute pana cand sosul scade si se ingroasa.
    Daca doresti un sos fin, poti pasa totul cu un blender de mana la final.
  3. Conservarea
    Toarna sosul fierbinte in borcane sterilizate (borcanele trebuie sa fie spalate si tinute in cuptor la 100°C timp de 10 minute).
    Inchide-le imediat cu capace sterilizate.
    Intoarce borcanele cu capul in jos, acopera-le cu o patura si lasa-le sa se raceasca lent (peste noapte).
    Depoziteaza in camara, ferit de lumina si caldura.

Sugestii de servire:
Ca sos de baza pentru paste, pizza, lasagna.
Ca adaos pentru tocanite, supe sau mancaruri cu legume.
Ca sos pentru chiftele sau preparate din carne.