
Siropul de menta este un adevarat elixir al prospetimii, perfect pentru a fi adaugat in limonade, ceaiuri, deserturi sau chiar cocktailuri. Usor de facut acasa, pastreaza aroma intensa a frunzelor proaspete de menta si te racoreste in zilele calduroase.
Ingrediente (pentru aproximativ 4 litri de sirop)
300 g frunze proaspete de menta (fara tulpini groase)
3 litri apa
2,5 kg zahar
2 lamai mari (sucul)
30 g acid citric (optional, pentru o conservare mai buna)
Mod de preparare
Pregatirea mentei – Spala bine frunzele de menta si scutura-le de apa. Pune-le intr-o oala mare.
Infuzia – Fierbe 3 litri de apa si toarna-i clocotind peste frunzele de menta. Acopera si lasa la infuzat 24 de ore, pentru ca aroma sa se extraga complet.
Filtrarea – A doua zi, strecoara infuzia printr-o sita fina sau tifon, indepartand frunzele.
Prepararea siropului – Pune lichidul filtrat pe foc, adauga zaharul si amesteca pana se dizolva complet.
Aromatizarea – Adauga sucul de lamaie si, daca doresti, acidul citric. Fierbe la foc mic 10 minute, amestecand usor.
Imbutelierea – Toarna siropul fierbinte in sticle curate si uscate. Inchide-le ermetic cu capace sterilizate.
Pastrarea – Depoziteaza sticlele intr-un loc racoros si intunecat. Dupa deschidere, pastreaza la frigider.
💡 Sugestie de servire: Dilueaza 1 parte de sirop cu 5 parti apa minerala rece, adauga gheata si frunze proaspete de menta pentru o bautura racoritoare de vara.
Cum se depoziteaza si cat rezista siropul de menta
Pentru a te bucura cat mai mult timp de aroma acestui sirop:
Depozitare – Sticlele sigilate trebuie pastrate intr-un loc racoros, uscat si ferit de lumina directa, cum ar fi o camara sau un dulap. Temperatura ideala este sub 20°C.
Durata de pastrare – Daca este preparat corect si imbuteliat fierbinte in recipiente sterilizate, siropul rezista pana la 12 luni fara sa-si piarda aroma sau culoarea.
Dupa deschidere – O sticla desfacuta se pastreaza la frigider si trebuie consumata in maximum 3–4 saptamani.
Poate fi folosit si iarna?
Absolut! Siropul de menta nu este doar pentru bauturi reci de vara. In sezonul rece, il poti adauga:
In ceai fierbinte pentru un plus de aroma si efect revigorant;
In bauturi calde cu lamaie si ghimbir, pentru un boost de vitamine;
Ca sirop dulce-aromat pentru clatite, gogosi sau prajituri.
Astfel, o singura runda de preparare vara iti asigura un strop de prospetime naturala pe tot parcursul anului.