Pe 21 mai, atat credinciosii ortodocsi, cat si cei catolici cinstesc o mare sarbatoare dedicata Sfintilor Imparati Constantin si Elena. Este o zi marcata in calendar cu cruce rosie, plina de semnificatii religioase si traditii stravechi.
Cine au fost Constantin si Elena
Constantin cel Mare, cunoscut oficial drept Gaius Flavius Valerius Aurelius Constantinus, a fost imparat al Imperiului Roman intre anii 306 si 337. Istoria il consemneaza ca un conducator remarcabil, dar si ca o figura providentiala pentru crestinatate. Legenda spune ca, inainte de o batalie importanta impotriva lui Maxentiu, Constantin ar fi vazut pe cer o cruce stralucitoare si mesajul: „Prin acest semn vei invinge” („In hoc signo vinces”). In noaptea aceea, Iisus i s-ar fi aratat in vis, indemnandu-l sa foloseasca semnul crucii pe steagurile armatei. Imparatul a urmat viziunea si a iesit victorios.
Mama sa, Elena Augusta, sau Sfanta Elena, este cunoscuta pentru pietatea si devotamentul fata de credinta. Ea a efectuat un pelerinaj in Tara Sfanta, unde, conform traditiei, a descoperit crucea pe care a fost rastignit Hristos. Se spune ca a recunoscut crucea autentica dupa ce un mort a inviat atunci cand a fost atins de ea.
Obiceiuri si traditii de Sfintii Constantin si Elena
Aceasta zi este incarcata de simboluri si practici menite sa aduca protectie, spor in gospodarie si armonie in familie.
Florile norocoase: Se obisnuieste sa se aduca in casa cel putin trei bujori inca in boboc. Pentru spor si sanatate, unul dintre membri familiei merge la biserica cu flori de bujor, lamaita, paine si dulciuri.
Interdictii in gospodarie: In satele romanesti, oamenii nu merg la camp in aceasta zi, pentru a evita pagubele. Nu se seamana porumb, ovaz sau mei. Ziua mai este cunoscuta si ca „Constantin Graurul”, fiind considerata importanta pentru viticultori – acestia nu lucreaza, ca sa nu atraga pasarile asupra viilor.
Decizii ale ciobanilor: In aceasta zi, pastorii stabilesc detaliile legate de transhumanta – cine va fi baci, unde vor fi amplasate stanele si cine va avea grija de turme.
Ritualuri de protectie: In gospodarii se stropesc cu agheasma peretii si obiectele din casa, iar femeile aprind tamaie pentru a tine la distanta spiritele rele.
Focul purificator: In multe sate, oamenii fac focuri mari si stau in jurul lor, pentru a alunga raul si a atrage energia benefica.
Traditia banilor: Un obicei interesant spune ca barbatul casei trebuie sa noteze seriile bancnotelor cheltuite in fiecare zi. Se crede ca astfel banii raman in casa si nu „se pierd”.
Icoana protectoare: Se spune ca fiecare locuinta trebuie sa aiba o icoana cu Sfintii Constantin si Elena. Aceasta are rolul de a proteja familia de dusmani nevazuti si de a aduce implinirea rapida a dorintelor.
Ziua pasarilor: In credinta populara, 21 mai este si ziua in care pasarile isi invata puii sa zboare – simbol al eliberarii si al inceputurilor.
Aceasta sarbatoare este o ocazie de reflectie, curatare spirituala si intarire a legaturilor de familie si comunitate. O zi in care, cu credinta si traditie, poti aduce echilibru si spor in viata ta.