
Daca vrei sa dai lovitura la masa de sarbatori fara sa petreci ore in sir in bucatarie, aceasta reteta este raspunsul. Uita de chiftelele uscate si fade! Secretul acestui preparat consta in echilibrul dintre textura frageda la interior si crusta usor crocanta, totul acompaniat de un sos dulce-picant care „trezeste” toate aromele.
Ingrediente:
Pentru chiftelute:
500g carne tocata amestec (vita si porc pentru suculenta)
1 ceapa medie, tocata foarte fin sau data pe razatoare
2 catei de usturoi zdrobiti
1 ou (pentru legatura)
2 linguri de pesmet sau o felie de paine inmuiata in lapte
Verdeata: Marar si patrunjel proaspat
Condimente: Sare, piper negru, un praf de boia afumata si putin cimbru
Ulei pentru prajit (sau spray cu ulei daca le faci la airfryer/cuptor)
Pentru sosul „Glow”:
Sos de merisoare sau gem de ardei iute (pentru acel aspect lucios din imagine)
Alternativ: Un amestec de ketchup de casa cu o lingurita de miere si putin tabasco.
Metoda de Preparare: Pas cu Pas
Compozitia: Intr-un bol incapator, amesteca carnea tocata cu ceapa, usturoiul si verdeata. Adauga oul si pesmetul. Sfat de aur: Nu framanta excesiv carnea; cu cat o manipulezi mai putin, cu atat chiftelele vor ramane mai pufoase.
Modelarea: Formeaza bilute mici, egale (aproximativ de marimea unei nuci). Pentru a nu se lipi de maini, umezeste-ti palmele cu putina apa rece sau ulei.
Gatirea:
Varianta clasica: Prajeste-le in baie de ulei incins pana devin aurii pe toate partile.
Varianta Light: Asaza-le pe o tava cu hartie de copt si da-le la cuptor la 200°C timp de 20-25 de minute, intorcandu-le la jumatatea timpului.
Prezentarea (ca in imagine): Asaza pe un platou mare un strat de frunze de salata creata. Pune in mijloc un bol mic cu sosul ales. Distribuie chiftelutele radial in jurul sosului si infige in fiecare cate o scobitoare pentru a facilita servirea invitatilor.
Bonus: Daca vrei sa fie cu adevarat festive, poti adauga in compozitia de carne si putina nucsoara sau coaja rasa de lamaie pentru o nota gourmet neasteptata!


