SFANTUL NICOLAE: 6 decembrie. Ce trebuie sa faci in aceasta zi pentru a avea bunastare tot anul care urmeaza!

In credinta populara Sf Nicolae mai este cunoscut si sub numele de San-Nicoara. Se spune ca el pazeste soarele care incearca sa se strecoare pe langa el pentru a ajunge la taramurile de miazanoapte pentru a lasa lumea fara caldura si fara lumina.

In unele zone ale tarii, in ziua de Sfantul Nicolae oamenii aduc in casa cregunte de pomi fructiferi pe care le pastreaza in apa langa icoane ca sa infloreasca pana de Anul Nou.

Iar daca aceste crengute vor inflori pana cand anul se sfarseste, anul care vine va fi unul foarte roditor si plin de satisfactii.

In alte regiuni fetele se aduna in ajunul sarbatorii pentru a face placinte, iar seara, la ora noua fix, flacaii navalesc peste ele si petrecerea incepe.

Se daruiesc mici cadouri pentru a avea parte de bunastare in noul an.

Ce nu este bine sa faci:

In ziua de Sf Nicolae, traditia spune ca nu ai voie sa te certi cu nimeni, nu ai voie sa fii zgarcit, nu ai voie sa uiti de cei saraci sau sa speli.

De asemenea, inainte de a pregati ghetutele de Mos Nicolae, trebuie sa spui o rugaciune catre el.

De asemenea muncile casei nu se fac, altminteri e rost de ghinion.

In zona rurala, in ziua de Sf Nicolae, feciorii se organizeaza in cete, isi aleg gazda in casa careia repetitiile pentru colinda de Craciun si de Anul Nou vor avea loc.

In popor se crede ca de Sf Nicolae incepe in adevaratul sens al cuvantului iarna. In aceasta zi Mosul isi scurtura barba sura si incepe sa ninga. Iar daca nu ninge inseamna ca Sfantul Nicolae a intinerit.

In fiecare an, in noaptea de 5 spre 6 decembrie, copiii stiu ca trebuie ca ghetulele sau cizmulitele lor sa fie lustruite, deoarece Mos Nicolae va veni pe la ei sa le aduca daruri celor cuminti.

Copiii neascultatori primesc o nuielusa, menita sa ii atentioneze si sa le aduca aminte ca trebuie sa asculte de parintii si bunicii lor. Pentru Mos Nicolae este suficient sa se uite prin ferestre pentru a-si da seama daca un copil a fost cuminte sau rau.

Chiar daca Mos Nicolae este mereu grabit sa ajunga la copiii din intreaga lume, acesta isi face timp sa asculte si dorintele fiecarui copil in parte.

Conform traditiilor romanesti, Mos Nicolae apare pe un cal alb, facand astfel trimitere la prima zapada care cade la inceputul iernii, ajuta pe toti cei nevoiasi.

Conform traditiei populare, in noptile sfintite de sarbatori, cand cerurile se deschid si pentru noi, se spune ca pret de o secunda Sf Nicolae poate fi vazut stand in dreapta Domnului.

Sarbatoarea lui Mos Nicolae, una dintre cele mai asteptate sarbatori penru cei mici, cade in fiecare an pe 6 decembrie. Cu toate acestea, pregatirile incep de inca din noaptea dintre 5-6 decembrie.

Ajun de Sf Nicolae. Traditia spune ca din Ajun copiii isi lustruiesc ghetutele pentru a primi cadouri de la Mos Nicolae.
De asemenea, in Ajun de Mos Nicolae se fac cadouri, daruim, pentru o fericire si noroc tot anul.
De Sfantul Nicolae se aduc in casa crengi de pomi fructiferi si se pun in apa, langa icoane, ca sa infloreasca pana de Anul Nou. Iar daca aceste crengute vor inflori pana cand anul se sfarseste, anul care vine va fi unul roditor Nuiaua este si o amenintare pentru copiii care nu au fost cuminti peste an.
In unele regiuni fetele se aduna in ajunul sarbatorii pentru a face placinte, iar seara, la ora noua fix, flacaii navalesc peste ele si petrecerea incepe.

In popor se crede ca de Sfantul Nicolae incepe in adevaratul sens al cuvantului iarna. Mosul isi scurtura barba sura si incepe sa ninga. Iar daca nu ninge inseamna ca Sfantul Nicolae a intinerit.

Se spune ca in noaptea de Mos Nicoale cerurile se deschid, iar pret de o secunda Sfantul Nicolae poate fi vazut stand in partea dreapta a Domnului.